Afbeelding

‘De onderzoeken hebben tijd nodig, maar het komt goed’

Algemeen

Motorsportvereniging Prikkedam staat weer even volop in het nieuws. Er zijn nog vier onbetaalde dwangsommen, opgelegd omdat op het circuit af en toe meer decibels worden geproduceerd dan toegestaan. “Wij zijn druk met de onderzoeken bezig, hebben er dure apparatuur voor aangeschaft, we hebben vooral tijd nodig om alle variabelen goed door te rekenen”, zegt voorzitter Wout van der Molen.

De overtredingen van de geluidsnormen zijn volgens hem miniem. “Het zijn inderdaad overschrijdingen, maar het gaat om vijf geregistreerde piekmomenten. Zo’n piekmoment is erg kort, daarom heet het ook een piekmoment en geen langdurig moment.” Bovendien, de hoogte van de overschrijding gaat volgens hem om weinig decibellen, te vergelijken met een menselijke hoest of nies.”

Geluidspiek vergelijkbaar met 'kuch'

Het gaat dus om vijf keer hoesten of kuchen per week, waar de klagende omwonende last van heeft. “Alle motoren op ons circuit voldoen aan de geluidsnormen van 94 decibel.” Het geluid dat zij in die tweemaal drie uur per week produceren valt binnen de normen, zo is vastgesteld. Hoe zo’n piekmoment dan toch kan ontstaan is daarom onduidelijk, wordt nog onderzocht. Het kan met weersomstandigheden zoals windvlagen te maken hebben.

De voorzitter vervolgt: “Wij zijn aan het onderzoeken waar het aan ligt, het heeft onder andere met weersomstandigheden te maken en andere factoren. Omdat er maar zes uur per week op de baan wordt gecrosst kunnen we niet vaak meten, het kan wel een half jaar duren voordat we de ideale situatie hebben uitgedokterd.”
Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals geluidschermen aan de rand van het terrein plaatsen en ook in het midden van het terrein kunnen geluidsschermen goed dienst doen om de decibellen te keren. Over wat de meest ideale stand, hoogte, breedte en de locatie van die schermen is, moet praktijkonderzoek uitkomst brengen.

Geluidsproblemen graag oplossen

Van der Molen hoopt dat er ‘in de juridische storm die op ons wordt afgevuurd’ de motorclub tijd krijgt om de zaken goed voor elkaar te krijgen. De voorzitter en de andere vrijwilligers willen het geluidsprobleem graag oplossen.

Ze hopen dat het gezond verstand kan gaan zegevieren en dat niet alleen de klager, maar ook de instanties zoals gemeente, provincie, politie, rechtbank, gaan inzien dat het om een kleine overschrijding gaat en dat ze de tijd krijgen om aan de geluidsreglementen te kunnen voldoen.

“Wij als bestuurders zijn vrijwilligers die naast ons dagelijks werk en gezin veel energie in allerlei juridisch getouwtrek moeten steken, wij hebben daar ook niet altijd tijd voor al doen we ons best.”

De dwangsommen worden volgens Van der Molen wel erg snel opgelegd en zijn volgens hem ook behoorlijk hoog in vergelijking met de zwaarte van de geluidsoverschrijding. “Los daarvan moeten we uiteraard wel aan de regelgeving voldoen, dat willen we ook graag, daar zijn we ook mee bezig."

Maatschappelijke waarde Prikkedam

Prikkedam vervult al driekwart eeuw een sociale en maatschappelijke en sportieve functie voor Makkinga en omgeving. “Het bestaat straks 75 jaar en het zou erg jammer zijn als het in het jubileumjaar om zeep zou worden geholpen”, zegt Wout. Omdat zoveel mensen er plezier aan beleven. De club telt meer dan 120 leden momenteel en telt ook vele dagpashouders die zo nu en een keertje meecrossen op het uitdagende circuit.

Meeste omwonenden geen overlast

Het lijkt alsof er veel overlast is, vanwege de juridische conflicten. “Het is een vertekend beeld want met vijfennegentig procent van de omwonenden hebben we een goede verstandhouding”, zegt Wout. De omwonenden worden binnenkort, net als vorig jaar, uitgenodigd voor de BBQ van de motorcrossclub.

Wout vindt het jammer dat de omwonende die tegen geluidsoverlast klaagt, ook klaagt over het parkeerterrein aan de noordkant, over geluidsschermen op het midden van het terrein omdat dat niet in het bestemmingsplan zou passen en over de door de gemeente goedgekeurde horecavergunning.

“We hebben ook al met ze bij de provincie Fryslân gestaan over stikstofproblematiek, maar daar zijn ze als niet belanghebbende uitgeschakeld. Ze krijgen niet altijd gelijk, maar houden ons wel continu bezig.” MSV Prikkedam heeft onlangs een tweede stikstofonderzoeksrapport naar de provincie gestuurd waar het van verwacht binnenkort goedkeuring voor te krijgen.

Veel instanties worden ingeschakeld

Niet alleen het motorcross-bestuur wordt bezig gehouden, ook instanties als politie, gemeente, provincie en de rechtbank besteden veel aandacht aan de verschillende ingediende protesten en bezwaren. Het MSV-bestuur overlegt regelmatig met de juridisch adviseur. “Begrijp me goed, ik vind het terecht dat we aan regels moeten voldoen, maar ik heb het idee alsof hier wel erg sterk met een vergrootglas overal naar wordt gekeken en soms de boel wordt overdreven. Maar goed, we hebben er helaas mee te maken.”

Dus krijgt de motorcrossclub ook af en toe gelijk. Maar als ze gelijk krijgen, zoals bij de horecavergunning die door de gemeenteraad van Ooststellingwerf is goedgekeurd na verschillende democratische inspreekrondes, gaat de bezwaarmaker alsnog weer bezwaar indienen bij de rechtbank. Om bijna moedeloos van te worden. “Wanneer houdt het eens op denk je dan.”

Ook activiteiten als wandeltochten

Om te benadrukken dat de meerderheid van de inwoners van Makkinga en omstreken plezier beleven aan het Prikkedam-terrein geeft de voorzitter aan dat er ook wandeltochten worden gehouden (Wout: “Ook daar werd bezwaar tegen aangetekend, ze hebben de wethouder zelfs persoonlijk aangeschreven”), kindersurvivals en ook kunnen er survivals voor volwassenen, mud-runs, boogschieten en andere leuke zaken voor mensen uit de omgeving worden georganiseerd.

Van der Molen: “Ik hoop dat we over een half jaar ook aan de geluidsnormen kunnen voldoen en ook geen enkele seconde over de hoogte van de toegestane decibellen hoeven na te denken."

"Het zou ook geweldig zijn als dan alle bezwaren tegen de Prikkedam stoppen, dan kunnen wij ons weer richten op lekker sporten en leuke evenementen organiseren want dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen.”

Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 33 minuten geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03