Afbeelding
Foto: Picasa

Friese schrijvers, verbeter je techniek en verbreed je kennis op de Schrijversvakschool

Educatie

LEEUWARDEN -  Veel mensen denken dat beroemde schrijvers als Harry Mulisch, Hanna Bervoets en Kader Abdolah hun succes te danken hebben aan een bijzonder en uniek talent.  Maar ook, of misschien juist, de meest gelauwerde schrijvers hebben jarenlang, hun schrijftechniek geoefend en raad gevraagd aan vakgenoten. Om de schrijvers van de toekomst ook in Friesland bij te staan start Schrijversvakschool Groningen binnenkort lessen schrijftechniek in Leeuwarden. Iedereen die wil schrijven kan zich gratis en vrijblijvend aanmelden voor de proefles op vrijdag 4 september.

Pauline Durlacher, oprichtster van de Schrijversvakschool Groningen, studeerde aan Schrijversvakschool Amsterdam. Al vrij snel ging ze werken voor de school om nog meer te leren over het kunstvakonderwijs schrijven. In Groningen begon ze een opleiding waar ze, samen met deskundige docenten uit het vak, talentvolle schrijvers begeleidt.

“Bij Schrijftechnieken A, de cursus waarmee we beginnen in Leeuwarden, laten we onze studenten kennismaken met verschillende schrijftechnieken en literaire genres. Het kan dus zomaar dat je je hebt aangemeld omdat je literaire thrillers wilt schrijven, maar dat je er tijdens de opleiding achter komt dat je enorm veel talent hebt voor het schrijven van toneel of poëzie.”

De cursus Schrijftechnieken A bestaat uit twaalf lessen in de bibliotheek van Leeuwarden. “Tijdens de lessen komt theorie aan bod, maar de nadruk ligt op de praktijk. We willen onze studenten niet een stijl opleggen, maar hen ondersteunen in het creëren en verfijnen van hun eigen stijl.” Volgens mevrouw Durlacher is het niet alleen talent dat een schrijver of schrijfster nodig heeft, ook techniek en doorzettingsvermogen zijn essentieel.

 Ook in onze provincie worden allerlei schrijfcursussen gegeven. Schrijversvakschool Groningen onderscheidt zich door studenten niet alleen te enthousiasmeren, maar ook te begeleiden in hun schrijfontwikkeling. “Wij geven advies. Als wij denken dat onze cursus niet goed bij je past, zeggen we dat. We zijn er echt om talentvolle schrijvers verder te helpen.” Alumni van de Schrijversvakschool Groningen hebben dan ook regelmatig succes. “Laatst is een roman van één van onze studenten uitgegeven door een grote uitgeverij. Dan ben ik natuurlijk apetrots.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de gratis kennismakingsles op 4 september via de website: www.svsgroningen.nl.

Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 52 minuten geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 apr, 12:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00