Afbeelding
Foto: De kast van het plantenasiel staat vol met mooie, opgeknapte plantjes

Een nieuw thuis voor afgedankte plantjes

Algemeen

SCHERPENZEEL - Zeg eens eerlijk; heeft u groene vingers? Heel veel kamers worden tegenwoordig versierd door prachtige kamerplanten, maar ze in leven houden is soms moeilijker als het lijkt. In het hele land schieten daarom plantenasiel als paddenstoelen uit de aarde. In Scherpenzeel is zo’n plantenasiel, waar Janette Jissink achtergelaten of verzwakte kamerplantjes oplapt en ze voor een klein prijsje herplaatsen in een nieuw huisje: “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby.”

Janette Jissink, de vrouw achter het Plantenasiel Weststellingwerf, is 32 jaar, woont in Scherpenzeel met haar man, haar zoontje en twee honden. Ze werkt als verkoopmedewerker in een opticienwinkel en doet het plantenasiel naast haar werk: “Ik had eigenlijk nooit echt groene vingers, maar kreeg een jaar geleden de smaak te pakken. Ik had weleens gehoord van een plantenasiel, maar toen ik ging zoeken zag ik dat er maar weinig van dat soort initiatieven in de buurt waren. Daarom dacht ik, ik begin er gewoon zelf één.”

1 augustus maakte ze de Facebookpagina ‘Plantenasiel Weststellingwerf’ aan en het afgelopen jaar heeft ze hard gebouwd aan een community waar mensen hun planten of stekjes met elkaar kunnen ruilen en waar ze advies aan elkaar kunnen geven. Steeds meer mensen wisten haar ook te vinden met hun eigen plantjes, waar ze op uit waren gekeken of waar ze zich geen raad mee wisten: “Dan probeer ik er nog wat te maken. Ik controleer dan of ze geen last hebben van ongedierte en geef ze nieuwe aarde. Als ze opgeknapt zijn, zet ik ze in de kast voor mijn huis. Voor een klein bedrag kan iemand ze dan weer meenemen.”

Janette verdient niets aan het plantenasiel, het kleine beetje geld dat de planten opleveren geeft ze uit aan potgrond en andere benodigdheden om weer een ander plantje te redden: “We hadden bij de kast een klein spaarpotje staan, maar die is helaas gestolen. Nu vragen we mensen om het bedrag door de brievenbus te stoppen, want ik heb niet nog ergens een spaarpotjes staan.” De kast staat overigens nog niet zo heel lang aan de weg. Eerst maakte ze via Facebook een afspraak en nodigde ze geïnteresseerde binnen uit: “In de coronacrisis zag je dat mensen toch liever niet bij iemand naar binnen gaan.”
De planten in de kast zijn veel goedkoper dan in de winkelstraat: “Voor de duurste planten betaal je ongeveer anderhalve euro. Het is dus ideaal voor iemand die wel wat groens in de kamer wil, maar geen grote portemonnee heeft.”

De facebookgroep ‘Plantenasiel Weststellingwerf’ heeft inmiddels meer dan 200 leden die samen een community vormen. Ze volgen het plantenasiel, komen af en toe kijken of brengen hun eigen plantjes naar Janette. Er is ook al een ruildag georganiseerd waarbij men hun planten en stekken konden ruilen met andere plantenliefhebbers. Wanneer je lid wordt van de groep, ben je natuurlijk niet verplicht om ook iets af te nemen. Zie je iets leuks langskomen, dan kun je altijd even met de auto of fiets langskomen bij Janette in Scherpenzeel.

Inmiddels heeft Janette heel wat ervaring opgedaan in het verzorgen van planten: “Ik zie vooral dat mensen niet goed weten hoeveel water zo’n plantje nu eigenlijk nodig heeft. Mijn vuistregel is om het te beperken tot één keer in de week. Je moet ze natuurlijk wel in de gaten houden. Ziet de aarde er erg droog uit, dan heeft je plant wat extra nodig. Is de aarde na een week nog vochtig, dan heeft hij waarschijnlijk wat minder nodig.” Ook de plek waar de plant staat is volgens Janette belangrijk. Daarvoor moet je natuurlijk weten wat voor soort plant je hebt. Ben je dat even vergeten? Dan mag je altijd een berichtje sturen, dan kijkt Janette met je mee.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 11 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 13 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00