Leon van Hooff
Leon van Hooff Foto: eigen foto

'Lekker met elkaar weg op de fiets'

Sport

OOSTERWOLDE - We spraken Leon van Hooff over de mooiste fietsroutes, zijn tijd als voorzitter van de Wieler Sportvereniging Ooststellingwerf en zijn liefde voor het fietsen.

Hoe ben je begonnen met deze sport?

“Bij mij is het allemaal begonnen toen ik een jaar of dertien was. Na schooltijd dronk ik met vrienden snel een kop thee en sprongen dan op de racefiets. We gingen via een vaste route van Oosterwolde naar Vledder en weer terug natuurlijk. Met die vriendengroep ben ik een aantal keer op fietsvakantie geweest en zodoende werd wielrennen echt een hobby voor mij. Mijn ‘echte’ sport was eigenlijk waterpolo en om eerlijk te zijn is het wielrennen hierdoor wat op de achtergrond verdwenen. Tot ik in 2011 werd benaderd door een zakelijk contact met de vraag of ik de Alpe d’Huzes wilde fietsen. Het bloed ging weer sneller stromen en sindsdien heb ik het fietsen nooit meer losgelaten.”

Wat betekent het fietsen voor jou? 

“Veel, ik ben jarenlang voorzitter geweest van de wielervereniging van Ooststellingwerf en doe nog altijd heel veel voor de wielervereniging. Zo geef ik onder andere jeugdtrainingen, beheer de Facebookpagina van de vereniging en ook ben ik veel bezig met de sponsorcommissie van de vereniging. Natuurlijk fiets ik zelf ook nog altijd mee.”

 Wat vind je het leukste aan het wielrennen?

“Het leukste aan het fietsen is voor mij dat je lekker met elkaar weg bent. Ik ben zelf meer een mountainbiker dan een racefietser, maar gelukkig kan dat allebei bij onze club. In de zomer zit je meer op de racefiets en in de winter doe je wat meer aan mountainbiken. Het verschil tussen de twee is dat het racefietsen veel meer rechtaan is en het mountainbiken is juist veel actiever.”

Kun je wat meer vertellen over je tijd als voorzitter van WSVO?

“Een jaar of vijf geleden ben ik daar ingerold. Toen ging mijn oudste zoon mountainbiken in Appelscha. Daar ben ik ook heel vaak als vader geweest, en op een gegeven moment is mij gevraagd of ik daar aan de slag wilde als trainer. Zo is het begonnen, we waren toen ook bezig met het oprichten van een vereniging hier in Ooststellingwerf. Daar was ik erg bij betrokken. Toen de vereniging een feit werd ben ik voorzitter geworden. Dat heb ik drie a vier jaar gedaan.”

Waarom ben je gestopt als voorzitter?

“Dit jaar heb ik de voorzitterstaak overgedragen aan iemand anders door mijn privésituatie. Ik deed sowieso al een heleboel dingen voor de commissie en vond dat het ook niet goed is om jarenlang dezelfde voorzitter te hebben. Ik vond dat het tijd was om een ander de taak te geven.”

We vroegen naar de beste routes volgens Leon zelf. via deze link vind je één van zijn favoriete ritjes. Hier kun je het GPX bestand vinden, deze downloaden en importeren naar je eigen GPS apparaat.

Meer informatie over fietsen in de regio Ooststellingwerf? kijken eens op de site van WSVO

Leon in actie
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 11 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00