Afbeelding

‘Wortels & Vleugels’ voor kinderen in Ooststellingwerf

Educatie

Gemeente en scholen in Ooststellingwerf gaan samenwerken aan duurzaamheidsonderwijs voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hebben er vandaag een programma voor ondertekend met de naam 'Wortels & Vleugels. Midden in het bos hebben wethouder Fimke Hijlkema, Sake Saakstra van scholenkoepel Comprix, Alfred Vos van scholenkoepel de Tjongerwerven en Thijs Oud van Kunst & COO de samenwerkingsovereenkomst voor het programma ondertekend.

De ondertekening op deze bijzondere plek staat symbool voor de samenwerking van gemeente, scholen en cultuursector met natuurbeheerders en ondernemers in duurzaamheidsonderwijs op de basisscholen. Omdat kinderen opgroeien in een samenleving die volop in de richting van een duurzame samenleving gaat, is het belangrijk dat ze van jongs af aan kennismaken met duurzaamheidsonderwerpen zoals natuur, biodiversiteit, energie en afval.

Actualisatie van programma sinds 1996
De gemeente en de scholenkoepels voor basisonderwijs werken al sinds 1996 samen in duurzaamheidseducatie. Met het programma ‘Wortels en Vleugels’, ontwikkeld door Marjolein Spitteler, is het aanbod geactualiseerd en verbreed. Nieuwe ontwikkelingen, ook op gebied van duurzaamheid, zijn niet altijd makkelijk in het onderwijs in te passen. Het programma ‘Wortels & Vleugels’ biedt natuurbeheerders en het bedrijfsleven de mogelijkheid om hun educatieve aanbod over duurzaamheid in te passen in het lesprogramma van lokale scholen.

Met verbeeldingskracht tot het thema
Zo maakt Wortels & Vleugels een dynamische verbinding met de veranderende samenleving mogelijk. Bovendien sluit het programma aan bij het al aanwezige aanbod (Veerkieker en Kunst & COO) zodat cultuureducatie en duurzaamheidseducatie versterkt worden. Het gevoel van medeverantwoordelijkheid voor de aarde begint bij de directe omgeving. Het lesprogramma koppelt duurzaamheidsonderwerpen aan kunstmodules, zodat kinderen met hun verbeeldingskracht dichter bij het thema komen.

De onderbouw begint in het Nationaal Park Drents Friese Wold met onderwerpen zoals sporen in de natuur, bodemdiertjes en vogels. De bovenbouw gaat bij bedrijven op bezoek met onderwerpen zoalslandbouw en houtwallen, afval en recycling en klimaat en energie. Het programma begint in principe in 2020 bij de basisscholen die zijn aangesloten bij het Centrum voor Natuuronderwijs Ooststellingwerf, dit zijn alle vijftien Ooststellingwerfse scholen en twee scholen in Weststellingwerf. Er wordt gepeild of meer buurgemeentes willen aansluiten.

Kijk ook op de website http://www.wortels-en-vleugels.nl/

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 50 minuten geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 19 apr, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00