Afbeelding

Actie 'thuis besparen' is van start in Oosstellingwerf

Educatie

De actie Thuisbesparen in de gemeente Ooststellingwerf is deze week van start gegaan. Hiermee wil de gemeente huiseigenaren een handje helpen hun energierekening te verlagen en tegelijkertijd de CO2 uitstoot in Ooststellingwerf verminderen. Er wordt binnenkort gestart met de werving van Energiecoaches en het uitdelen van gratis Bespaarboxen Vanuit de landelijke overheid heeft de gemeente hiervoor een subsidie ontvangen; de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE).

Vanwege de coronacrisis was het even passen en meten welke acties uitgezet konden worden. “Zo wordt nog niet gestart met het maatwerkadvies aan huis, maar starten we wel met de werving van de Energiecoaches, aldus wethouder Fimke Hijlkema. “We volgen vervolgens met het gratis beschikbaar stellen van bespaarboxen en willen in het najaar graag met inwoners op zoek naar de energieslurper in huis. Ik werk ook zoveel mogelijk thuis en ben me daardoor nog bewuster van alles in en om het huis,” aldus Hijlkema.

Ondanks/dankzij corona een mooie timing
De corona-situatie vraagt energie, maar je gebruikt thuis ook meer energie. “Een mooi moment dus om met energie besparen aan de slag te gaan. De subsidie is gericht op koopwoningen, maar we gaan ook in gesprek met woningcorporaties wat we kunnen doen richting huurhuizen. Uiteindelijk allemaal met het doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn.”

RRE subsidie
Deze energiebesparende maatregelen worden gefinancierd met behulp van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Dit is een subsidie die beschikbaar is gesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.  Met de RRE zetten gemeenten projecten op om huiseigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis. Daarnaast gebruiken gemeenten de regeling om advies te geven aan huiseigenaren over energiebesparende maatregelen, zoals dak-, raam- of gevelisolatie. Gemeente Ooststellingwerf heeft € 246.043,- RRE subsidie ontvangen. Dit bedrag wordt aangevuld met €25.000,- uit het Milieubeleid. Het ministerie heeft 3 maanden uitstel gegeven vanwege de coronamaatregelen om de subsidie uit te voeren.

Op de website van de gemeente staat uitgebreide informatie over Thuisbesparen (www.ooststellingwerf.nl/thuisbesparen) en hoe je je aan kunt melden als Energiecoach.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 20 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00