zaterdag 4 juli, 2020 16:31
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Deze vijf steppers voltooiden - samen met de vier steppers voor het Foppe Fonds - de onofficiele  Stepelfstedentocht 2020 op eigen gelegenheid. V.l.n.r: Erik Bakker, Alfred de Vreeze, Mente de Boer, Rodger Hulsebos en Jan Gerbrandij.
Deze vijf steppers voltooiden - samen met de vier steppers voor het Foppe Fonds - de onofficiele Stepelfstedentocht 2020 op eigen gelegenheid. V.l.n.r: Erik Bakker, Alfred de Vreeze, Mente de Boer, Rodger Hulsebos en Jan Gerbrandij. (Foto: Eigen foto)

Negen steppers voltooiden Elfstedentocht op zondag

Negen steppers deden – voor zover we weten - op eigen gelegenheid op zondag Eerste Pinksterdag de Stepelfstedentocht. Zonder corona was het de dag van de jubileumeditie (35 x) geweest, maar vanwege de kans op verspreiding van het virus wordt het jubileum een jaar later gestept.

De laatste jaren doet er steeds het maximale aantal van 150 steppers aan deze Tocht der Tochten over 235 kilometer mee. Het was dus even wennen dat er om middernacht negen steppers stonden in plaats van de reguliere honderdvijftig met vrienden en familie en stapperspubliek in het centrum van Bolsward.

De organisatie van de Stepelfstedentocht schrijft op de eigen Facebookpagina: “Een dag met een dubbel gevoel.. met in ons achterhoofd de corona situatie, maar toch ook het grote gemis van de 35e Stepelfstedentocht. Ondanks dat er geen officiële tocht gepland stond, startten er gisternacht 00.00 uur toch een aantal fanatiekelingen. Gezien het prachtige weer, waren er ook steppers die zich aan de onderste lus waagden. Wat worden wij enthousiast van al jullie sportiviteit! Houd ons daarom vooral op de hoogte van jullie step avonturen! We hopen jullie in 2021 gezond en fit te verwelkomen aan de start!”

Verslag van een deelnemer
Eén van de deelnemer, Rodger Hulsebos, stuurde dit leuke verslag van de steptocht: “Het was al bekend dat de Step11Steden 2020 niet door zou gaan. Het zou mijn 4 editie worden. Ik besloot om hem op eigen gelegenheid te rijden. Op Facebook deed ik een oproep/vraag wie hier nog meer zin in hadden. Alfred de Vreeze en Erik Bakker reageerden hierop. Mooi select groepje, vooral in deze tijd.”

“Afgelopen zondag 30 mei om 0:00 u. stonden we uiteindelijk met 9 mannen aan de start op de Bargefenne in Bolsward. Tot en met Hallum (55 km.) bleven we bij elkaar. Daarna gingen de vier steppers die het als sponsortocht deden, op eigen kracht verder.”

Steppers voor Foppe Fonds
Die vier steppers waren in een speciaal blauw shirt gestoken en doen de Elfstedentocht op vijf verschillende manieren om geld binnen te halen voor het goede doel genaamd Foppe Fonds. Wil je meer over hen weten, of doneren, kijk dan op hun website www.aldhaven.nl

Rodger vervolgt: “Mente de Boer, Jan Gerbrandij, Erik Bakker, Alfred de Vreeze en ik konden en gingen sneller en gingen dus met z’n vijven verder. Het weer was optimaal: 12 graden Celsius en nagenoeg geen wind. Tempo was stevig. We kwamen na ± 130 kilometer en na ongeveer 8 uur terug in Bolsward. De bovenste lus zat erop. Na een pauze, begonnen we aan de tweede lus door Friesland, nog ongeveer 90 kilometer.”

Stevige wind tegen
"De wind begon wat aan te trekken, en de eerste 40 kilometer van de tweede lus hadden we wind tegen. Het geheel (voedings-/vochtprobleempje en het stevige tempo in het begin) begon mij op te breken. De laatste 50 kilometer werd vechten. Eerst met hulp van Alfred en Erik, daarna alleen. En dat vechten is me gelukt.”

“Om circa 15.15 uur was ik weer terug op de Bargefenne. Het was een bijzondere editie. Hopelijk volgend jaar weer met een paar honderd man.”

Meer berichten