zaterdag 4 juli, 2020 17:22
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto: Eigen foto

CBS het Kompas: “We hebben er zin in!”

HEERENVEEN - Het onderwijs heeft een paar bijzondere weken achter de rug. Op 15 maart hoorden ze dat ze deuren per direct moesten sluiten en gingen de raderen draaien voor alternatieve lessen. Nu mogen ze gelukkig weer open. RondOm Heerenveen sprak met Ineke van der Werf, directeur van CBS Het Kompas uit Heerenveen over de toekomst en de afgelopen weken.

“Nadat Rutte op de persconferentie bekendmaakte dat de scholen weer beperkt open mochten kreeg ik gelijk allemaal appjes en mailtjes van ouders en docenten. Natuurlijk hadden we allemaal zin om de lessen weer op te pakken, maar het had ook wat voeten in de aarde. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de klassen door midden te splitsen op basis van de alfabetische volgorde van achternamen. De ene helft van de klas heeft zo les op maandag en woensdag, de andere helft op dinsdag en donderdag. Zo zorgen we ervoor dat kinderen uit hetzelfde gezin niet op andere dagen naar school hoeven. Dat is wel zo handig voor de ouders.”

“Alle ouders reageerden ontzettend positief toen de scholen weer open mochten. Natuurlijk hadden ze vragen, maar ik merkte gelijk dat ze de schouders eronder wilden zetten. Het Kompas heeft ook oudere leerkrachten in het team. Een leerkracht behoort tot de risicogroep, na goed overleg hebben we besloten dat zij geen lessen gaat geven op school. Zij zal dit doen vanuit huis. Het was geen makkelijke keus, het liefst geven leerkrachten les in een lokaal vol kinderen. Met pijn in het hart, dat wel, want zij wilde wel heel graag weer aan de slag. We hebben de kinderen allemaal ontzettend gemist en zijn erg blij dat de scholen weer open gaan. Ook al is het maar met halve groepen.”

“Het nieuws dat we moesten sluiten was erg onverwacht voor ons, maar we hebben dat met z’n allen zo snel opgepakt. In de eerste week hadden via de mail contact met ouders hoe we het thuisonderwijs vorm zouden geven. In de weken van thuisonderwijs zijn er enkele momenten geweest dat de ouders materialen op konden halen. De meeste kinderen hadden thuis zelf een laptop en degene die dat niet hadden konden eentje lenen van de school. Zo hadden we in week 2 al alle kinderen in beeld en begonnen we met lesgeven via Zoom en Teams. We hebben gekozen om ons te richten op de basisvakken (rekenen, taal, lezen en begrijpend lezen) andere vakken hebben minder aandacht gekregen in deze weken.”

“In de derde week konden ook onze onderwijsassistenten weer aan de slag en kinderen die dat nodig hebben kregen extra ondersteuning.. Het was zo snel geregeld en het viel mij op hoe snel het wende. Ik ben echt trots op wat we bereikt hebben in de afgelopen periode. De werkdruk voor leerkrachten was soms best hoog. Je staat eigenlijk altijd aan. Natuurlijk wil je ze dan zo goed en zo snel mogelijk helpen, maar we daardoor verdween het verschil tussen werk en privé wel een beetje. We hebben de kinderen gemist in die tijd en we zijn zo blij dat we weer open mogen. Het team heeft er in ieder geval heel veel zin in!”

Meer berichten