vrijdag 3 juli, 2020 17:58
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto: Eigen foto

Felida wapent zich tegen het coronavirus

NIJEBERKOOP - In de Bronx Zoo in New York zijn er acht katachtigen getest op Covid-19. De dieren zouden waarschijnlijk besmet zijn door een medewerker van de dierentuin. Big Cat Centre Felida vangt grote katachtigen op in het Friese dorpje Nijeberkoop. RondOm Vandaag vroeg aan Simone Schuls of zij ook bang zijn voor zo’n besmetting en hoe zij omgaan met de gevaren van Covid-19.

Felida is een opvangcentrum

Aangezien het virus zich nog steeds aan het verspreiden is onder de mensen in Nederland is het niet onrealistisch om te denken dat er een besmetting voor zou kunnen komen bij Felida. Er is echter een groot verschil tussen de Bronx Zoo en een opvangcentrum voor dieren. Hier is het namelijk zo dat er veel minder dieren zijn bij Felida. Daarnaast zitten niet alle dieren bij elkaar en worden er al veel hygiënemaatregelen genomen. Toch heerst de angst voor het verspreiden: “Wij zijn geen dierentuin, maar een opvang. We verzorgen dieren die sowieso al kampen met gezondheidsproblemen. Daarom hebben we al een heleboel voorzorgsmaatregelen. Denk dan aan persoonlijke schoonmaakspullen en een badje met desinfectie voor je naar binnen mag.‘’ Daarnaast hanteert Felida een ‘’hands off policy’’ om contact met de dieren te voorkomen.

De dieren die verblijven bij Felida komen uit moeilijke omstandigheden, denk aan dieren uit oorlogsgebieden en dieren die in slechte omstandigheden geleefd hebben, bijvoorbeeld hele dagen in ijskoude of bloedhete temperaturen gezeten hebben. Veel van de dieren kampen met gezondheidsproblemen of hebben een trauma opgelopen in hun verleden. Ze zijn dus extra kwetsbaar voor virussen en andere ziektes.

Mondkapjes en gescheiden team

Sinds het coronavirus worden er toch bij Felida extra maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich ook onder de dieren verspreid. Zo moet personeel een mondkapje dragen tijdens het klaarmaken van het vlees, mogen er geen groepen bezoekers meer komen en wordt er gewerkt met gescheiden teams: “Het is natuurlijk altijd mogelijk dat het virus zich onder ons blijft verspreiden. Met dit soort maatregelen proberen we de kans wel te minimaliseren.’’

Kleine kans op taferelen Bronx Zoo

Al met al kan je concluderen dat besmettingen zoals die bij de Bronx Zoo niet zo snel zullen gebeuren bij Felida.
Dit is te danken aan de strenge hygiënemaatregelen die normaliter al van kracht zijn en de extra voorzorgsmaatregelen die zijn ingesteld om de dieren te beschermen tegen het coronavirus.

Felida

FELIDA Big Cat Centre is een opvangcentrum van Stichting VIER VOETERS. VIER VOETERS, internationaal bekend als FOUR PAWS International, heeft wereldwijd diverse opvangcentra en reservaten voor beren, orang-oetans en grote katachtigen. FELIDA in Nijeberkoop, Friesland, is hier één van. We zorgen voor dieren die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd of verminkt zijn en in slechte omstandigheden moesten leven in privébezit, circussen en erbarmelijke dierentuinen. Ga voor meer info naar www.felidabigcats.org/nl/

Meer berichten