Afbeelding
Foto: Eigen foto

In gesprek met burgemeester Harry Oosterman: over trots, discussies via videobellen en de toekomst

Algemeen

*Hamerstukken zijn vergaderstukken waarvan vooraf al voorgesteld is dat het zonder discussie of stemming goedgekeurd kan worden.

OOSTSTELLINGWERF - Burgemeester zijn in zulke roerige tijden, ga er maar aan staan. Voor burgemeester van Ooststellingwerf Harry Oosterman is het uitbreken van het coronavirus het heetste vuur waar hij in zijn drie ambtstermijnen voor heeft gestaan. Toch heeft ook hij, net als alle andere Ooststellingwervers zijn draai gevonden: “Het meest mis ik het sociale contact.. Ik kan niet wachten tot ik weer onder de mensen kan zijn.”

Begin dit jaar hield Harry Oosterman nog vol verbazing de ontwikkelingen van het coronavirus in China in de gaten. Dat het ook in zijn gemeente de kop op zou kunnen steken, daar stond hij toen nog niet bij stil: “Ik hoorde wel geluiden over hoe ernstig de situatie daar was, maar in eerste instantie verwachtte ik niet dat het hier ook zou kunnen komen.” Toen de overheid toch voor het eerst met maatregelen kwam, nog voordat het virus in Nederland was aangekomen, hoopte Oosterman dat het mee ging vallen: “In de eerste fase dacht ik zelfs, moet dat nou allemaal per se, maar de noodzaak van de maatregelen bleek al snel.”

Goede adviseurs

Op 27 februari werd de eerste Nederlander positief getest en toen ging het snel. Oosterman was toen al bezig met het verzamelen van goede adviseurs om hem heen: “Je zoekt gelijk contact met de mensen die het meest betrokken zijn met de crisis. Denk aan veiligheid en zorg, maar ook economische zaken en communicatie.”

Een lage besmettingsgraad

In Ooststellingwerf blijft het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames gelukkig tot nu toe laag in vergelijking met andere Nederlandse gemeenten. Over de verklaring heeft Oosterman wel even nagedacht: “Je ziet overal in de wereld dat de besmettingsgraad in landelijke gebieden lager blijft. De bevolkingsdichtheid is hier natuurlijk laag. Daarnaast hebben we in het noorden het geluk gehad dat we geen carnaval hebben gevierd en dat onze voorjaarsvakantie eerder viel. Dat is stom toeval, maar hierdoor hebben we wel minder besmettingen hier.”

Daarnaast hebben de mensen in Ooststellingwerf zich buitengewoon goed gehouden aan de richtlijnen van de RIVM. Vanzelfsprekend maakt dat burgemeester Oosterman erg trots: “Ik zie natuurlijk niet alles, maar als ik om mij heen kijk zie ik mensen die samen de schouders eronder zetten en winkels die creatief zijn en manieren verzinnen om toch open te zijn.” Zelf houdt Oosterman zich ook netjes aan de regels : “Natuurlijk vind ik het jammer dat ik bepaalde dingen moet missen. Zeker op bijzondere dagen. Zo heb ik op 4 mei tijdens de herdenking een krans gelegd zonder dat er andere mensen aanwezig konden zijn.. Als burgemeester heb je natuurlijk ook een voorbeeldfunctie. Ik ben ook maar een mens en we zitten nu even allemaal in hetzelfde schuitje.”

Raadsvergaderingen via video

Het werk van de burgervader veranderde, net als bij bijna iedereen, ook van de één op de andere dag: “In de eerste week hebben we intern nog wel bij elkaar gezeten maar al snel bleek dat dat niet meer kon.” De gemeente stapte over naar videobelopties als Zoom, Teams en Meet. Dat was wel wennen: “Het was even improviseren, maar ik kan nu zeggen dat we er wel aardig aan gewend zijn. Zo’n online vergadering werkt best wel, zolang het een klein groepje is.”

Voor grote overleggen, zoals raadsvergaderingen, zijn deze digitale alternatieven volgens Oosterman niet echt geschikt: “We gaan natuurlijk vrij snel door hamerstukken*, maar een goede politieke discussie voeren via beeldbellen is bijna onmogelijk. Je ziet elkaar niet goed en kan elkaar niet goed in de ogen kijken, terwijl er bij sommige discussies ook veel emoties meespelen.”

Naast de raadsvergaderingen heeft de burgemeester natuurlijk ook andere taken in zijn pakket. Het sociale aspect, de verbindende factor die hij normaal heeft, mist Oosterman ook: “Ik kan niet zomaar op visite gaan als een echtpaar zestig jaar getrouwd is en de lintjesregen van dit jaar was al helemaal anders. We moeten samen nieuwe manieren vinden om in contact te blijven.”

De schouders eronder

Contact met ondernemers is er ook veel deze tijd.. Vooral met de sectoren die het hardst worden geraakt is er intensief contact. Oosterman: “We maken ons zorgen over de horeca en het toerisme. Voor nu wordt de noodhulp geregeld door de overheid en hebben wij als gemeente een ondersteunende rol daarin. We willen de ondernemers zo goed mogelijk helpen en moeten afwachten wat de volgende fase gaat brengen."

"Mijn hoop is dat we gezamenlijk ervoor kunnen zorgen dat we bedrijven overeind houden. Samen moeten we de economie aan de gang houden. Zodat zoveel mogelijk mensen kunnen blijven werken. Dus met z’n allen de schouders eronder.”

Bewondering

Oosterman is benieuwd wat de nieuwe verruiming van de landelijke maatregelen gaat brengen: “Op de eerste plaats heb ik grote bewondering voor de zorg, maar ook voor de beleidsvoering van de overheid. We zijn echt overvallen door een gigantische crisis, dit ons overkomen, maar er is goed op gereageerd. Iedereen heeft zich goed gehouden aan de regels en daarom kunnen we nu steeds meer.”

De burgemeester van Ooststellingwerf heeft nog wel een boodschap voor de inwoners van de gemeente: “Hou je aan de maatregelen, dan kan er veel. Blijf je handen wassen, houdt die anderhalve meter, blijf thuis als je je niet lekker voelt. En bovenal: houd moed! Samen kunnen we deze crisis het hoofd bieden.”

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 17 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 23 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00