Afbeelding
Foto: Eigen foto

Een dikke pluim voor de leerkrachten

Algemeen

APPELSCHA - Het onderwijs heeft een paar bijzondere weken achter de rug. Op 15 maart hoorden ze dat ze deuren per direct moesten sluiten en gingen de raderen draaien voor alternatieve lessen. Nu mogen ze gelukkig weer open. RondOm Heerenveen sprak met Jeanette Tanja, directeur van OBS de Riemsloot uit Appelscha over de afgelopen weken.

OBS de Riemsloot kijkt terug op gekke periode

“We zijn hartstikke blij dat we weer open mogen! Nu kom ik elke dag naar school en zie ik maar een paar leerlingen en een paar collega’s. Ik kan niet wachten tot de school weer gevuld is met lerende kinderen. Dat hebben we echt gemist. De afgelopen weken waren druk maar we hebben ook laten zien dat we dit wel aankunnen, dat we ons zo makkelijk kunnen aanpassen. De meeste ouders zijn enthousiast over onze aanpak en het team krijgt veel complimenten. Ik ben echt trots wat we hebben laten zien, maar we hebben er ook echt naar uit gekeken dat alles weer normaal wordt.”

“Toen we hoorden dat we weer open mochten zijn we meteen aan het werk gegaan om alles voor te bereiden. We hebben besloten om onze klassen door midden te delen op basis van de alfabetische volgorde van achternamen. De eerste helft gaat op andere dagen naar school als de tweede helft. Zo zorgen we ervoor dat alle kinderen uit één gezin op dezelfde dagen op school zitten. We hebben ervoor gekozen om niet persé rekening te houden met het werk van ouders of vriendjes en vriendinnetjes. Anders blijf je natuurlijk bezig.”

Respect voor ouders

“Als ik terugkijk hebben we wel een gekke tijd achter de rug. Begin maart stonden er nog twee uitjes op het programma, die we uiteindelijk niet door hebben laten gaan. Destijds vroegen we ons af of we niet te voorzichtig waren, maar een week later moesten alle scholen dicht. Uiteindelijk is het een goed besluit geweest. Nadat we dicht moesten zijn we gelijk als team samengekomen en hebben we de lessen vormgegeven. De eerste weken hebben we vooral stof herhaald. We wilden ouders namelijk niet te veel belasten omdat de combinatie thuiswerken en lesgeven veel van hen vraagt. Respect voor hoe ouders dit oppakten.”

Snel geschakeld

“Later zijn alle leraren in de weer geweest met instructievideo's, zo konden we ook nieuwe stof aanbieden. We hebben ervoor gekozen om een paar vakken te laten vallen en ons te richten op de kernvakken spelling, taal, rekenen en begrijpend lezen. Tijdens het huiswerk maken konden de kinderen de video’s bekijken en als ze vragen hadden konden ze dit stellen via de chat.”
“De leerkrachten van onze school hebben een dikke pluim verdient. Ze zijn zo ontzettend snel geschakeld, ik heb daar echt bewondering voor. In het begin was alles spannend, maar het went zo snel. Natuurlijk was het soms wel zwaar, je werk loopt opeens helemaal door je privésferen heen. Gelukkig zijn wij nuchter en hebben we zoveel plezier aan ons werk dat we dat voor lief nemen. Ik spreek liever van werkplezier dan van werkdruk. Als je kijkt naar wat we de afgelopen weken voor elkaar hebben gekregen, dan kan ik alleen maar zeggen: chapeau!”

Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 15 uur geleden
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 19 uur geleden
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
VOGELS VAN HET DRENTS-FRIESE WOLD Natuur 15 apr, 08:58
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00