Hoe vier jij met je kinderen de Koningsspelen?
Hoe vier jij met je kinderen de Koningsspelen?

Organiseer thuis de mini-koningsspelen

Sport

FRIESLAND - Gister zouden alle basisscholen in Nederland weer bezig zijn met de koningsspelen. Omdat de kinderen niet naar school gaan zal deze dag ongetwijfeld aan je voorbij zijn gegaan. Gelukkig is het nog niet te laat en kun je ook prima een mini-koningsspelen organiseren in de achtertuin. RondOm zocht een aantal tips.

Wat zijn de Koningsspelen eigenlijk?

De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest waar gemiddeld zo’n 1.2 miljoen kinderen van basisscholen uit heel Nederland, het Caribisch deel en Nederlandse scholen in het buitenland aan meedoen. Vanwege het coronavirus zijn de Koningsspelen van dit jaar afgelast. 

Elke basisschool mag zelf weten welke invulling ze geven aan de Koningsspelen, maar meestal bestaan ze uit sportieve activiteiten die voorafgegaan worden door een gezamenlijk, feestelijk Koningsontbijt. De eerste Koningsspelen werden in 2013 georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Het doel van de Koningsspelen is altijd geweest om kinderen op de basisschool (en hun ouders) te motiveren om samen lekker te bewegen. Er wordt ook nadruk gelegd op een goed ontbijt. 

Sinds de kroning van koning Willem-Alexander worden er elk jaar Koningsspelen georganiseerd. Dit jaar zou de achtste editie alweer plaatsvinden. DE Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation zijn de ‘founding fathers’ van de Koningsspelen. 

Koningsontbijt

Op veel basisscholen beginnen de Koningsspelen met een feestelijk Koningsontbijt. Samen met je kinderen kan ook jij een Koningsontbijt voorschotelen. Vorig jaar hebben de kinderen veel geleerd over hoe belangrijk water drinken is. Als je bijvoorbeeld een paar lekkere stukken fruit in water doet en het even laat staan, heb je supergezond water met een smaakje. Dat is nog eens wat anders dan zoete ranja. 

De placemat die vorig jaar voor het Koningsontbijt werd gebruikt, kun je hier vinden

In de VS is het erg populair om pannenkoeken te eten voor het ontbijt. Het zijn geen pannenkoeken zoals wij hier gewend zijn, deze zijn kleiner en iets dikker en ze toppen de pannenkoeken vaak met fruit en maple syrup. Niet echt gezond, maar wel heel lekker. Gelukkig kan je deze pannekoekjes hartstikke gezond maken door het recept net wat aan te passen. Door 1 rijpe banaan (de ideale versie is zo’n bruine die je kinderen toch niet meer op willen eten) te prakken en te mixen met 2 eieren en deze te bakken als normale pannenkoeken maak je makkelijk een gezond en lekker alternatief. Voeg wat extra kaneel of kokos toe voor extra smaak. 

Het voorbereiden van een echt Koningsontbijt is het ideale moment om ook even te kijken naar wat je je kids normaal voorschotelt. Veel mensen weten wel dat cornflakes super veel suiker bevatten, maar ook cruesli en muesli kunnen er wat van. Check of er een beter alternatief in de schappen staat. 

Koningsspelen

Tijdens de Koningsspelen gaan kinderen de strijd met elkaar aan in diverse wilde spelletjes. Nu de kinderen niet meer dagelijks met klasgenootjes spelen zullen zich misschien wel even eenzaam voelen. Het is een beetje onduidelijk hoe dat nou zit, mogen kinderen nu eigenlijk wel met buurkindjes spelen of liever niet. 

Het wordt vaak gezegd dat kinderen zonder klachten prima met elkaar kunnen spelen. Toch wordt er ook benadrukt dat je 1.5 meter afstand van elkaar moet houden. Leg dat maar eens uit aan je kids. Bijna onmogelijk. Toch zijn er genoeg leuke spelletjes die je perfect op afstand met elkaar uit kan voeren. 

Schuttingvolleybal
Deze heb je vast wel langs zien komen in de reclame van de overheid. Je hebt alleen een schutting nodig, een bal en een paar enthousiaste buurtkinderen. Voor de jongste kun je het spelletje heel makkelijk maken, bijvoorbeeld door het veld heel groot te maken, te vertellen dat de bal 3 of 2 of 1 keer mag stuiteren en het vangen van de bal mag gewoon. Hoe ouder je kinderen zijn, hoe moeilijker en gekker je het mag maken. Maak het veld superklein of zeg dat de bal alleen maar met één arm over de schutting mag worden geslagen.

Stoepranden
Een gouden oude natuurlijk maar echt perfect voor social distancing. De twee teams gaan tegenover elkaar staan. De ene aan de ene kant van de weg, de andere aan de andere kant. Vervolgens probeer je de bal zo tegen de stoeprand aan te gooien dat hij weer terug schiet en je hem kan vangen. Let op: het is handig als er iemand bij is die het verkeer in de gaten kan houden.

Vlaggenroof, quarantaine editie
Alle tikkertjespellen zijn natuurlijk onmogelijk als je niet dichter bij elkaar mag zijn dan 1.5 meter, dus dit spelletje vraagt een beetje creativiteit. Bij vlaggenroof verstoppen beide teams een vlag die ze van elkaar moeten vinden. Word je gesnapt op vlaggenjacht, dan wordt je getikt en moet je terug naar je honk. Niet heel handig, dus tijdens de quarantaine editie is er maar één team die de vlag verstopt en het andere team moet zoeken. Wordt je gezien tijdens de jacht en wordt je naam geroepen, dan moet je terug naar je honk. Veilig maar superleuk.

Om besmetting te voorkomen is het natuurlijk het best om deze spellen alleen te spelen als iedereen zich gezond voelt. Daarnaast is het handig om voor je naar buiten gaat je handen te wassen, zodat de ziektekiemen zich niet kunnen verspreiden door de bal. Was als je naar binnen gaat ook je handen. 

Muziek

Tijdens de Koningsspelen maakt het Kinderen voor Kinderen koor altijd een themalied. Het nummer van dit jaar zou ‘hand in hand’ heten, maar voordat het lied kon worden gelanceerd werden de Koningsspelen afgelast. Gelukkig is er nog wel een medley van alle liedjes van de vorige Koningsspelen.


Harry Dekker (Staatsbosbeheer), Esther Verhagen (gemeente Ooststellingwerf) en Perry de Neef (Sundo) nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème in Ooststellingwerf Gezondheid 30 minuten geleden
Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 3 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00