Nederlandse vlag
Nederlandse vlag Foto: Pixabay

Vlaggen voor de vrijheid

Cultuur

In april 1945 begon de bevrijding van Fryslân. Woensdag 15 april is het 75 jaar geleden dat Leeuwarden en bijna de hele provincie bevrijd zijn van de bezetter. In eerste instantie stond er een dag vol activiteiten gepland om dit te vieren die vanwege de coronacrisis helaas moesten worden afgelast. Maar 75 jaar vrijheid is wel iets wat we niet ongemerkt voorbij mogen laten gaan. Helemaal niet in deze tijd waar samenhorigheid ontstaat onder de bevolking en waar vrijheid een nog diepere betekenis krijgt. We willen proberen hier toch met heel Fryslân bij stil te staan, zonder dat we fysiek bij elkaar komen.

Vlaggen uit
Woensdag 15 april is de dag dat inwoners van Fryslân en Leeuwarden hun vlag hijsen voor de vrijheid. Niet alleen de inwoners, maar ook het bedrijfsleven, instellingen en overheden wordt gevraagd die dag de vlag uit te hangen. Samen vlaggen voor de vrijheid. Hier en daar wappert in de binnenstad van Leeuwarden ook de Canadese vlag. Canadezen hebben namelijk een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van onze provincie en van Leeuwarden.

Kranslegging
Woensdag 15 april wordt ook een krans gelegd door burgemeester Sybrand Buma en commissaris van de koning Arno Brok. Dit alles gebeurt uiteraard zonder publiek, maar dit kan men volgen via de livestream van de facebookpagina van de gemeente Leeuwarden. 

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 13 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 19 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00