Afbeelding

Ook na een scheiding komt alles uiteindelijk goed

Bedrijf in beeld

WOLVEGA - In Nederland eindigt 34% van de huwelijken in een scheiding. Na de scheiding belanden zowel de partners als familie, vrienden en eventuele kinderen in een emotionele achtbaan. Ria Vos van Vos Coaching in Wolvega is coach en helpt tijdens haar werk iedereen die met een scheiding te maken heeft: "We zeggen vaak dat de scheiding goed moet verlopen voor de kinderen, maar de scheiding moet goed verlopen voor iedereen!"

"In Nederland pakken we het scheiden nog niet altijd zo handig aan," legt Ria uit, "het is al beter dan vroeger. Toen namen scheidende stellen een advocaat bij de hand die voor hun cliënt er het beste uit probeert te halen. Dat was dan vaak niet het beste voor de kinderen."

Nu wordt vaker een mediator ingeschakeld en gaan beide aan tafel om goede afspraken te maken. "Tijdens zo'n gesprek kunnen er veel emoties spelen. Het kan zomaar zijn dat je nog niet in staat bent om goede afspreken te maken..Dan kan coaching heel ondersteunend zijn, de coaching kan individueel ingezet worden voor, tijdens en na de mediation.

Een rouwproces

"Scheiden is een rouwproces. Het doet pijn, je hebt enorm veel verdriet. Niet alleen om de stukgelopen relatie, maar je ziet ook het verdriet van je kinderen. Je raakt bepaalde vrienden en familie kwijt. Je financiële situatie verandert. Je moet misschien verhuizen."

Ria ziet in haar werk ontzettend veel mensen die keihard tegen zichzelf aanlopen. Door al die emoties raken ze zichzelf kwijt. "Ik merk dat veel scheidende koppels echt de intentie hebben om alles zo goed mogelijk te regelen, vooral als ze kinderen hebben. Niemand gaat een scheiding in om de andere kapot te maken. Wat ik zie is dat veel mensen hun emoties van verdriet en pijn niet toelaten. Het is veel makkelijker om boos op elkaar te worden, om de ander al de schuld te geven en zelf het slachtoffer te zijn."

Gezamenlijk ouderschap

Ria helpt bij het verwerken van de rouw van de scheiding. Ze geeft ook praktische handvatten, bijvoorbeeld door te helpen met geweldloze communicatie en conflicthantering Ze helpt ouders realiseren welke belangen echt van hun kinderen zijn en welke van henzelf. Na de scheiding moet je gezamenlijk ouderschap opnieuw leren vormgeven. Bij de één lukt dat goed en bij de ander niet, daar zit dan ook weer rouw in.

In een later stadion helpt Ria ook met andere aspecten van de scheiden: "Het introduceren van een nieuwe partner heeft bijna een eigen protocol nodig. Veel mensen willen te snel. Begrijpelijk, want je wilt weer verder, je wilt weer die liefde voelen in je leven. Vaak komt de rouw van de scheiding dan later."

Heb geen oordeel

Vrienden en familie spelen ook een belangrijke rol in het scheidingsproces. Het kan voor hen soms voelen dat ze een keuze moeten maken. Volgens Ria hoeft dat juist niet: "Het belangrijkste is om echt te luisteren naar je vriend of vriendin. Heb geen oordeel klaar en geef geen goedbedoelde adviezen. Als je kiest tussen één van hen, dan creëer je bij de ander een extra laagje verdriet."

Het komt goed

De belangrijkste boodschap van Ria voor mensen die in een scheiding liggen, is onthouden dat alles weer goed komt. "Je zit in een nare periode. De pijn die je nu hebt gaat weg en alles wat je hebt geleerd neem je mee in je rugzakje. Als je de tijd hebt gehad om alles te verwerken zal het een positieve levensles zijn, ook al kun je je op dit moment niet voorstellen dat het ooit weer goed komt."

Kijk voor meer informatie op de website van Vos Coaching

Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 16 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur gisteren
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 18 apr, 08:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00