zaterdag 19 september, 2020 21:38
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto:

Zachte winter geen invloed op het bos

De winter weet nog niet echt door te zetten in Nederland. In sommige steden steken krokusjes voorzichtig al hun kopje boven de aarde uit en als je even rondrijdt zie je de eerste lammetjes al springen in de wei. Tot nu toe genieten we van een uitzonderlijk behaaglijke winter, maar het is wel raar. Rondom Vandaag vroeg zich af of deze temperaturen ook invloed hebben op het leven in het bos, en belden boswachter Corné Joziasse van het Drents-Friese Wold op.

"Eigenlijk is er nog weinig te zien in het bos. Ik kan niet zeggen dat het te merken is dat de winter zo uitzonderlijk warm is geweest. Misschien dat er al van alles gebeurd wat wij niet zien, maar visueel staat alles nog stil. Het gras is groener, maar dat zie je niet alleen in het bos. Alles staat er nog goed bij, zo'n verandering gaat nog niet zo snel. Misschien als de dagen langer worden, dat je dan eerder de eerste knopjes kan zien."

"De warmte is opvallend, dat ziet iedereen, maar het kan ook zomaar gebeurd zijn met dit weer. Als de wind draait dan wordt het weer koud. Het is maar goed dat het bos nu niet reageert op de warmte, want anders zouden ze een periode van kou niet overleven. Dat is al eeuwenlang door evolutie zo geregeld."

"Het baart mij wel zorgen. Als het in de winter niet echt koud wordt, en dat heb je een paar winters achter elkaar, kan dat het bos wel aantasten. Bepaalde bomen gaan kwakkelen, bijvoorbeeld de fijnspar. In de winter zetten zij hun sapstroom stil en dat is voordelig als het vriest. Maar als het warm is zijn ze veel vatbaarder voor ziektes."

"De droge zomers hebben veel meer effect op het bos. Het grondwaterniveau is nog steeds niet op het gewenste pijl. Het stijgt natuurlijk, zeker met de regen die de afgelopen dagen is gevallen. In de zomer is alles in beweging, planten zijn veel minder beschermd tegen de elementen. Er zijn heel wat bomen en planten verdroogd en dood gegaan. Als het grondwaterniveau niet op tijd is aangevuld zal een droge zomer nog veel meer kwaad doen."

"Staatsbosbeheer is hard bezig met het bos klaar te maken voor de toekomst. Door natuurlijker het bos te beheren en meer diversiteit te creëren wordt het bos sterker, minder vatbaar voor ziektes of weersomstandigheden en bovenalles ook veel mooier."

Meer berichten