Afbeelding

Vijftienhonderd Friezen doen Dry January

Algemeen

Friezen bloggen en vloggen over een maand zonder alcohol

Dry January oftewel een maand lang geen alcohol drinken, wordt deze maand door exact 1515 Friezen gevolgd. Ze worden deze maand begeleid door Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN), samen met GGD Groningen, GGD Drenthe en GGD Fryslân.

Het aantal Friese mannen dat meedoet is 573, het aantal vrouwen is 934. De deelnemers krijgen bijvoorbeeld een IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak, die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld wat advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten. Ook is er een forum waar je je ervaringen kunt uitwisselen met de andere deelnemers, je kunt je eigen dagboek om je vorderingen en ervaringen in bij te houden. Ook krijg je leuke tips over lekkere alcoholvrije recepten en andere handige en nuttige weetjes.

Gewoontepatroon doorbreken
Medewerker Marcel Seuninga van VNN: "Het is vooral een preventieproject, bedoeld om mensen bewust te maken wat alcohol met je doet. Je hoeft bijvoorbeeld na januari heus niet voor altijd te stoppen met alcohol, maar je gaat waarschijnlijk wel betere bewuste keuzes maken voor de momenten waarop je het wel of niet drinkt. Want als je het een maand niet drinkt, merk je pas echt hoeveel fitter je bent geworden. Je moet het toch echt vaak eerst ervaren voordat je het gelooft."

Eén op vijf Friezen drinkt overmatig
IkPas is een positieve actie om mensen bewust te maken van hun alcoholgebruik. Volgens GGD Fryslân drinkt ongeveer één op de vijf Friezen overmatig alcohol. Bijna één op de tien Friezen is een zware drinker. Twee keer zo veel mannen als vrouwen zijn zware drinker. De meeste zware drinkers zijn te vinden in de leeftijdscategorie 19 tot en met 34 jaar.

Seuninga: "De alcohol-lobby is natuurlijk groot, het wordt als gewoon en gezellig ervaren en sociaal geaccepteerd om op verschillende momenten alcohol te drinken. Wij vinden het belangrijk dat mensen goed leren herkennen wat alcohol met hen doet." Alcohol drinken kan namelijk leiden tot slecht slapen, overgewicht en een slechte fysieke gesteldheid. "Als je een tijdje geen alcohol drinkt, merk je hoeveel fitter je wordt. Ook ga je beter slapen."

Friese ambassadeurs bloggen en vloggen
In Fryslân zijn verschillende ambassadeurs, die actief bloggen en vloggen over hun ervaringen deze maand. Dat zijn Abel Reitsma (raadslid CDA, docent Friesland College), Fabian Schurink (Nuchtere Fries/GGD), Piet de Ruiter (wethouder van Smalingerland) en ook het college van bestuur van de gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf doen mee.

Seuninga: "Januari is een mooie maand voor deze actie, omdat de meeste mensen in het nieuwe jaar met gezonde voornemens beginnen en dit daar perfect bij aansluit." Volgend jaar in 2021 komt er dus ook weer gewoon eenzelfde actie, want deze bewustwording over alcohol blijft noodzakelijk. "We weten van voorgaande jaren dat mensen bewuster met het gebruik van alcohol omgaan en ongeveer zestig procent van de mensen hun gewoontepatroon heeft doorbroken. Zolang we deze effecten blijven scoren, gaan we er mee door."

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00