donderdag 6 augustus, 2020 00:51
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Protest boeren bij LTO Noord

Dirk Bruins van LTO Noord: "Laten we aan elkaar vasthouden"

DRACHTEN - Vanaf 12 uur heeft een grote groep boeren zich verzameld bij de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO) in Drachten. Ze wilden graag een statement maken dat alle boeren en hun organisaties op één lijn moeten blijven staan en wilden Dirk Bruins, voorzitter LTO Noord, spreken. Nadat de boeren een tijd hebben gewacht kwam de man dan toch, met een duidelijke boodschap: "Wij vinden het net zo belangrijk om de koppen dezelfde kant op te hebben. Laten we aan elkaar vasthouden!"

De bijeenkomst werd afgetrapt door de twee woordvoerders van de boeren, René Otten en Michiel Kroes. Zij maakten duidelijk waarom de boeren vanochtend besloten om samen naar het kantoor van LTO Noord te trekken: "We wilden een statement maken. Nadat andere acties niet doorgingen op laste van de rechter wilden we laten zien dat we ons niet laten wegdrukken. We zijn begonnen als een groepje boeren uit Makkinga en er zijn veel meer boeren bij gekomen, niet alleen leden van LTO. We wilden actievoeren, maar wel met een boodschap. Gisteravond zijn we samen gekomen en toen hoorden we over het akkoord tussen de overheid en het Landbouw Collectief. Later hoorden we dat dit helemaal geen akkoord was." De boeren leggen uit dat ze naar Drachten vertrokken om verhaal te halen, want door dit voorval hebben ze het gevoel gekregen dat LTO, het Landbouw Collectief en boeren niet de neuzen dezelfde kant op hebben: "Hoe kan het dat het zo loopt?" vraagt men zich af, "We moeten er hard tegen aan met z'n allen, schouder aan schouder, want er gaat nog veel mis. Niet alleen omtrent stikstof, maar ook op andere vlakken."

Eén lijn
Dirk Bruins, zelf ook veehouder, knikt instemmend wanneer de woordvoerders aan het woord zijn: "We hechten enorm veel waarde aan ons collectief en het is absoluut niet de bedoeling geweest om jullie het gevoel te geven dat we niet op één lijn zitten. De minister heeft gisteren gezegd dat er een akkoord was, maar dit kwam voor ons ook als een verassing. Al jaren vecht LTO voor de rechten van de boer en dit willen we als één collectief doen. Het moet duidelijk zijn dat we dit blijven doen. Laten we aan elkaar vasthouden!"

Het Landbouw Collectief
Ook Trienke Elshof van LTO Noord was bij het overleg tussen de boeren en LTO. Zij is één van de drie leden van het Landbouw Collectief die aan tafel gaat met de overheid over wetgeving omtrent stikstof. Ze brengt de boeren op de hoogte van wat er de afgelopen tijd is gebeurd: "Alleen kregen wij geen voet tussen de deur. We merkten aan alles, de overheid heeft geen zin om naar onze wensen te luisteren. Toen is het collectief ontstaan." Het Landbouw Collectief is een koepelorganisatie waarin dertien agrarische organisaties zitten, waaronder het Farmers Defence Force (FDF) en dus LTO Nederland. "We zijn eerst een paar keer met z'n allen rond de tafel gegaan. We moesten vaststellen; wat vinden we belangrijk, wat vinden we minder belangrijk, waar is ruimte? Daarmee hebben we een plan opgesteld die we mee konden nemen naar onze leden."

Elkaar niet verrassen
Om zo efficiënt mogelijk te werken werden er drie mensen naar voren geroepen die echt in overleg zouden gaan met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister-president Mark Rutte. Aalt Dijkhuizen, Jeroen van Maanen en Trienke Elshof werden hiervoor naar voren geroepen. Elshof: "We hadden nog steeds het gevoel dat we geen millimeter vooruit kwamen, maar we wilden het voor de laatste keer proberen. Eindelijk werden we serieus genomen en konden we onze plannen doornemen met elkaar. Puntsgewijs hebben we alles doorlopen en dit lijstje hebben we na dit overleg weer meegenomen om het onder onze leden te kunnen verspreiden. Vanuit FDF kwamen nog weer punten die verbeterd kwamen worden en uiteindelijk konden we een lijstje opstellen waar we allemaal mee konden leven. We spraken een randvoorwaarde met elkaar af; we zouden elkaar niet meer verrassen en als we het gevoel hadden dat we toch belazerd werden, dan konden we gelijk bellen."

En toen ging het mis. Minister Schouten meldde in de Tweede Kamer dat er een 'akkoord' was tussen de overheid en het Landbouw Collectief, terwijl zij spraken over basis-afspraken. Dit bracht ook LTO in verlegenheid en Elshof geeft daarbij aan dat ze zich 'super ongemakkelijk voelde': "Dit hebben we niet zo afgesproken met elkaar en de minister heeft haar excuses aangeboden. Dit had zo niet moeten gebeuren." Volgens LTO Noord zijn de basis-afspraken die er nu liggen nog lang niet genoeg, zo zijn er nog geen afspraken gemaakt over intern salderen, afromen en wat te doen met nertshouderijen. "We zijn er nog niet!" Toch is LTO blij met wat het Landbouw Collectief tot nu toe heeft bereikt: "We hebben elkaar nodig en wij zijn blij dat we nu samen zijn." 

KLIK HIER VOOR DE BASIS-AFSPRAKEN TUSSEN OVERHEID EN LANDBOUWCOLLECTIEF

Meer berichten