woensdag 5 augustus, 2020 23:34
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven

'gebruik je verstand' bij het afsteken van vuurwerk

Het lijkt wel alsof het traditie is, elke keer rond oud en nieuw worden er weer gruwelijke verhalen verteld over mensen die gewond raken door vuurwerk. Door op een verantwoordelijke manier met vuurwerk om te gaan kan dit voorkomen worden. Rondom de Stellingwerven sprak met Henk de Vries, pyrotechnicus en eigenaar van ElementumFX uit Wolvega, over hoe je zorgt voor een veilige jaarwisseling.

Als pyrotechnicus is Henk echt een professional op het gebied van vuurwerk. Zijn bedrijf ElementumFX geeft regelmatig vuurwerkshows en in de winkel in Wolvega verkopen zij rond de jaarwisseling ook aan particulieren vuurwerk. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om op een verantwoordelijke manier op te gaan met vuurwerk en geeft graag tips hoe je dit doet.

Bescherm je ogen en oren
“Je ogen en oren zijn ontzettend kwetsbaar, dus het is logisch om ze goed te beschermen. Knalvuurwerk kan voor blijvende gehoorschade zorgen, dus als je veel knalvuurwerk af wilt steken, draag dan oordopjes. Als wij professionele vuurwerkshows geven doen wij dit ook, dit niet doen zou onverstandig zijn. Het is natuurlijk vanzelfsprekend om je ogen goed te beschermen. Sinds kort is het verplicht om als verkoper vuurwerkbrillen mee te geven en anders kost het niets om ze aan te schaffen. Er is geen enkele reden om zulke kwetsbare delen van je lichaam niet te beschermen.”

Let op je kleding
“Denk goed na over wat je draagt. Kleding van nylon is superbrandbaar en een klein vonkje op je jas kan snel uitgroeien tot een gevaarlijke vlam. Tijdens shows dragen mijn medewerkers altijd katoen. Dit is veel minder brandbaar. Let ook op kleding met een capuchon. Ik heb genoeg verhalen gehoord over vuurwerk dat daar terecht kwam en serieuze schade aanrichtte.”

Waar plaats je vuurwerk
“Zet je vuurwerkpot niet in grind of op een andere, niet-vlakke ondergrond. Er zijn de laatste tijd veel houders op de markt waar je je vuurwerkpot of -pijl in kan steken zodat alles stabiel staat. Het gebruiken van zoiets zorgt ervoor dat je al veel minder risico loopt.”

Afsteken
“Gebruik voor het afsteken van je vuurwerk geen aansteker, als het maar een beetje waait heb je je vlam niet meer onder controle. Een stormaansteker, klein gasbrandertje of aansteeklont is veel veiliger.”

Gebruik je gezonde verstand
“Denk na als je vuurwerk afsteekt. Natuurlijk gooi je het niet naar mensen of dieren. Natuurlijk steek je het niet af vanuit je handen. Ga nooit met je hoofd boven je vuurwerk hangen, en blijf gewoon van illegaal vuurwerk af! Legaal vuurwerk koop je bij Nederlandse verkopers en heeft een CE-kenmerk. Je kunt het ook herkennen omdat er een Nederlandse gebruiksaanwijzing op staat. Illegaal vuurwerk houdt zich niet aan de Nederlandse vuurwerkwetten en dan kan je verrast worden. Soms koop je illegaal vuurwerk en zonder dat je het doorhebt hebben die een snelle lont. Al heb je dan een aansteeklont van anderhalve meter, binnen een seconde is ie weg.”

Vuurwerkverbod?
“Ik zie vaak de vreselijke gevolgen van een vuurwerkongeluk, maar met een verbod los je niets op. Je maakt het alleen maar erger, want vuurwerk zit toch wel in de Nederlandse genen. Dat haal je er niet uit. De vuurwerkvrije zones vind ik een goed idee, zo hou je het veilig, bijvoorbeeld rond ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en in de binnenstad. Met een algeheel vuurwerkverbod maak je de problemen alleen maar erger, Nederland blijft het toch wel afschieten en dan kun je dit maar beter reguleren.”

Meer berichten