vrijdag 18 september, 2020 09:01
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto: ROC Friese Poort
FOR REAL

FOR REAL een uniek project in het Zaailand

LEEUWARDEN - Aan het begin van dit schooljaar begon ROC Friese Poort Leeuwarden een bijzonder project in het winkelcentrum van het Zaailand. Bij FORREAL krijgen studenten de kans om ervaring op te doen in een praktische setting. Diverse winkels worden nu gerund door studenten van verschillende studierichtingen. 

“Het is een prachtige kans voor jongeren om de theorie te verbinden met de praktijk,” vertelt Arjan de Ruiter, docent van ROC Friese Poort. Verschillende studierichtingen kunnen stages of praktijklessen volgen in het Zaailand. Leerlingen van retail, uiterlijke verzorging, haar-schoonheidsverzorging, haarverzorging, marketing en communicatie, office- en management assistent en ondersteunende administratieve beroepen, en ICT niveau twee tot en met vier kunnen laten zien wat ze in huis hebben. 

Stage
Een beperkte groep studenten kan zijn of haar stage lopen bij de winkels in het Zaailand. Zij treden hierbij op als bedrijfsleider. “We vragen dus best wel wat van een student. Ze moeten innovatief zijn, initiatief durven te nemen. Als je de juiste werkhouding hebt kun je het hier heel goed doen,” aldus De Ruiter. 

Leerlingen leren onder begeleiding van een ‘echte’ ondernemer wat het is om een onderneming te leiden. “In het Zaailand zijn er vijf ondernemers waar dit kan, bij Bruna, Leffel Sportswear, Real Tosti en modewinkels Bizzy en Buitengewoon Mooi. Een onderneming is heel divers, dus bij deze bedrijven kunnen leerlingen van elke studierichting terecht. Je komt in aanraking met verschillende aspecten van het ondernemerschap en kunt elkaar versterken.”

Volgens De Ruiter, een van de leraren die de studenten begeleid tijdens FORREAL, is het een uitgelezen kans om te laten zien wat je kan. “Theorie wordt op een hele leuke manier verbonden met praktijk. Ik merk dat de leerlingen hier enthousiast van worden. Dit is letterlijk FORREAL, voor het eggie en dat vinden ze een prettige manier van werken.”

Praktijklessen
Naast de stages die studenten kunnen lopen volgen leerlingen ook praktijklessen in het Zaailand. Daarvoor zijn een aantal klaslokalen ingericht: “We verbinden op die manier theorie nauw met de praktijk.” 

Tijdens de lessen worden de studenten gestimuleerd om de antwoorden van de opdrachten uit te zoeken in de winkels. “Ze moeten bijvoorbeeld uit te rekenen wat nu de omzet of het aantal fte’s per vierkante meter winkelvloeroppervlakte is, of hoe de veiligheid van een winkel werkt. Is er een achterdeurprocedure met het afstorten van geld? De studenten hoeven minder lang te luisteren en doen meer zelf. Dat werkt.”

Cambuur
Hoewel ROC Friese Poort al enige ervaring heeft opgedaan met kleinere winkels is FORREAL in het Zaailand hun grootste project tot nu toe. Toch is het winkelcentrum een tijdelijke plek, zodra het nieuwe Cambuurstadion klaar is gaan de studenten, leraren en ondernemers daarheen. 

Voor nu voelen ze zich op hun plek in het Zaailand. Naast de ondernemers werken er ook nog studenten mee bij Real Tosti, waar je heerlijke tosti’s kunt scoren. Ook heeft de afdeling ICT een spannende experience-room op touw gezet en bedienen de studenten voor office-managementassistent en medewerker receptie en secretariaat de balie waar je terecht kan voor informatie over de winkels en het project. 

Bij het infopunt is een VR-bril om een kijkje te nemen in het nieuwe Cambuurstadion. U kunt zich melden bij de infobalie op de begane grond in het Zaailand. Kom eens langs om te kijken waar de studenten vandaag mee bezig zijn!

Website FOR REAL

Meer berichten