Statenlid Rinie van der Zanden reikt oorkonde uit aan Dr. Theo van Gelder van de Stichting Groene Ster Duurzaam (foto: Erwin van den Bosch).
Statenlid Rinie van der Zanden reikt oorkonde uit aan Dr. Theo van Gelder van de Stichting Groene Ster Duurzaam (foto: Erwin van den Bosch). Foto: Erwin van den Bosch

Verhelderende lezing over energietransitie

Algemeen

APPELSCHA - 17 november 2019.  Natuurkundige Dr. Luuk Folkerts, werkzaam voor  Offshore Windmolenpark Gemini, hield afgelopen zondag een lezing over de diverse vormen van alternatieve, niet-fossiele energiebronnen, voor leden en introducés van de Partij voor de Dieren afdeling Friesland. Met de aanwezigen besprak hij hoe we de komende decennia alternatieve methodes om energie op te wekken kunnen toepassen en stoppen met fossiele brandstoffen. 'We kunnen niet wachten op efficiëntere technologische ontwikkelingen. Die komen wel, maar kunnen nog wel 50 jaar op zich laten wachten. Een slecht scenario, want de opwarming van de aarde gaat onverdroten door zolang wij CO2 blijven uitstoten.'

Natuurkundige Folkerts (1963) was eerder penningmeester van de Partij voor de Dieren, kandidaat voor de Provinciale Staten in Utrecht (2007) en voor de Tweede Kamer (2010). Vanaf eind 2010 tot april 2015 was hij bestuursvoorzitter van de Partij voor de Dieren en sinds april 2017 is hij statenlid voor de Partij voor de Dieren in Overijssel.

Folkerts zette helder uiteen wat de voor- en nadelen zijn van de diverse alternatieve methodes (wind- en zonne-energie, geothermie, warmtepompen, biomassa, etc.) om energie op te wekken. In zijn eigen vakgebied zet hij in op windenergie op de Noordzee met inachtneming van veiligheid van dieren, natuur en milieu. Grote nadelen van de huidige 'gratis' te verkrijgen energiebronnen (zon en wind), zijn de ongewisse toelevering en anderzijds de problemen met opslag. Van 'makkelijker' methodes zoals kernenergie is het radioactieve afval een enorm probleem. Folkerts voorziet op zijn vroegst vanaf 2050 grote mogelijkheden in energie uit Thorium en kernfusie, maar de technologie daarin is nu nog verre van ontoereikend. "Tot die tijd moeten wij alle - vaak ook minder succesvolle - methodes aangrijpen om energie te verkrijgen en de CO2 uitstoot zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Want grotere opwarming van het klimaat is desastreus voor alle leven."

Voorafgaand aan de lezing reikte Fries statenlid van de Partij voor de Dieren Rinie van der Zanden een oorkonde uit aan dr. Theo van Gelder. Van Gelder, medisch specialist aan het MCL en voorzitter van de Stichting De Groene Ster Duurzaam, voert al geruime tijd samen met andere bestuursleden een juridische strijd tegen de milieu- en dieronvriendelijke festivals die elk jaar onder meer worden georganiseerd in het Leeuwarder natuurgebied De Groene Ster.

De Partij voor de Dieren vindt dat personen die zich belangeloos inzetten voor onze medeschepselen en de natuur, respect verdienen. Dieren en natuur moeten veel te vaak het veld ruimen voor menselijke belangen.

De lezing en de uitreiking van de oorkonde vonden plaats in 't Boshuis op camping Alkenhaer in Appelscha.

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 11 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00