Afbeelding
Foto: Johan Vogelzang

GGD Fryslân houdt hart vast nu er meer vrijheden zijn

Zorg & Welzijn

LEEUWARDEN - GGD Fryslân vindt het zorgelijk dat ondanks dat er meer corona-besmettingen zijn, toch vrijheden toenemen. Dat meldt de gezondheidsorganisatie in haar wekelijkse persbericht over de stand van zaken in de voorbije week. 

De Friese GGD meldt dat het aantal coronabesmettingen in Fryslân de afgelopen week is gestegen met 19 procent, van 1128 naar 1346. Dit aantal is een maand lang niet zo hoog geweest. Bijna 11.000 inwoners lieten zich testen, tegen 8565 vorige week. De zorgen nemen toe nu ondanks de hogere cijfers de vrijheden in de samenleving toenemen. Het vaccineren start voor meer groepen. 

GGD blijft wijzen op het houden aan de regels

GGD Fryslân blijft waakzaam vanwege de stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Vooral nu vanaf volgende week er in het hele land meer bewegingen komen doordat meer activiteiten zijn toegestaan. Het is hierdoor extra van belang om de persoonlijke maatregelen na te leven, als afstand houden, testen bij klachten en het respecteren van de quarantaine.

Vaccinatie heeft effect bij verpleeghuizen

Er zijn minder verpleeg- en verzorgingshuizen waar het coronavirus binnendringt en het totaal aantal nieuwe besmettingen neemt daar verder af. Net als het RIVM ziet GGD Fryslân hier de eerste tekenen dat vaccinatie effect heeft. Ook in de ziekenhuizen komt minder corona voor. 

Tegenover de daling onder ouderen staan meer besmettingen onder kinderen en veertigers. Op basisscholen, die twee weken geleden weer open mochten, steeg het aantal besmettingen in een week van 41 naar 102. Het ging om 81 leerlingen en 21 medewerkers. De stijging is mede te wijten aan strenger testbeleid. GGD Fryslân is ook extra alert op de situatie in bedrijven. Het aantal besmettingen blijft er hoog.

Met betrekking tot vaccinaties:

Er zijn via de GGD 7509 inwoners van Fryslân in een week tijd gevaccineerd. Vorige week waren dat er 10.291. Dat hogere aantal kwam vooral doordat toen gevaccineerd is op de Friese Waddeneilanden. In totaal zijn er in een maand tijd via de GGD 35.506 prikken gezet bij Friese ouderen en zorgmedewerkers. 

Zorgmedewerkers die in nauw contact staan met bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben aanstaande maandag allemaal hun tweede prik met het Pfizer-vaccin gehad. Hierdoor kunnen vanaf maandag meer ouderen een inenting krijgen (van 440 per dag naar 730 per dag).

Tot nu toe gaat het om de leeftijdsgroepen van 80 jaar en ouder. Vanaf 2 maart krijgt ook de groep thuiswonende ouderen van 75 tot 80 jaar een uitnodiging van het RIVM (de oudsten eerst). Een tweede nieuwe groep betreft medewerkers in de wijkverpleging die nauw contact hebben met cliënten. Zij krijgen binnenkort een uitnodigingsbrief via hun werkgever.

Aanstaande maandag op vaccinatielocatie Drachten

Maandag opent de vaccinatielocatie in Drachten. Die start met een of twee priklijnen met als doel vaccineren dichter bij huis mogelijk te maken. Doordat de hoeveelheid vaccin de eerste weken gelijk blijft, neemt het aantal prikken in WTC Expo in Leeuwarden eerst af. 

GGD Fryslân blijft het aantal locaties uitbreiden. Zo is besloten dat in Dokkum het inenten gaat gebeuren in sporthal de Trimmer. Wanneer dit start, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk in april. Dan start het ook in Heerenveen, waar vorige week een locatie is geselecteerd.

De Friese coronacijfers

Met de 1346 besmettingen van deze week zijn nu 25.757 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Het aantal bij de GGD gemelde sterfgevallen van coronapatiënten lag afgelopen week op 21, 17 minder dan een week eerder. Van 13 besmette personen is doorgegeven dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen (vorige week 20). 

De cijfers van de gemeenten 

In Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren testten de afgelopen week de meeste mensen positief. Procentueel steeg het aantal nieuwe besmettingen het meest in Waadhoeke en Ooststellingwerf en op Schiermonnikoog en Terschelling. Harlingen en Schiermonnikoog hadden nog niet eerder zoveel besmettingen in één week.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 254 (217), Súdwest-Fryslân 234 (180), De Fryske Marren 129 (89), Smallingerland 111 (97), Achtkarspelen 84 (82), Waadhoeke 82 (47), Noardeast-Fryslân 79 (78), Heerenveen 78 (55), Weststellingwerf 65 (52), Tytsjerksteradiel 55 (75), Dantumadiel 50 (48), Ooststellingwerf 41 (26), Harlingen 32 (26), Opsterland 30 (39), Schiermonnikoog 12 (4), Terschelling 9 (5), Vlieland 1 (2) en Ameland 0 (6). 

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00