Afbeelding
Foto: Rondom Vandaag

Informatie over de vaccinatie van 85-plussers in Friesland

Zorg & Welzijn Corona nieuws

GGD Fryslân start volgende week met het vervroegd vaccineren van de 85-plussers die nog zelfstandig wonen. Het kabinet besloot deze groep naar voren te halen in de vaccinatiestrategie en hoopt zo de druk op de zorg te verminderen.

Het vaccineren van 85-plussers kan komende week vervroegd starten. Landelijk is afgesproken hiervoor het Pfizer-vaccin te gebruiken. De groep zorgmedewerkers die nu nog geen afspraak heeft, krijgt het Astrazenica-vaccin zodra dit beschikbaar is.

Ouderen die mobiel zijn, mogen naar WTC Expo

Het prikken van de thuiswonende ouderen die mobiel zijn, gebeurt bij de GGD-vaccinatielocatie in WTC Expo in Leeuwarden. De tweede prik volgt niet na drie, maar na vijf weken. Tegen die tijd is naar verwachting weer voldoende Pfizer-vaccin beschikbaar. 

Het vervroegd starten van vaccineren is belangrijk voor het beschermen van kwetsbare groepen. De groep van 85- tot 90-jarigen ontvangt volgende week een uitnodiging via het RIVM en kan voor het maken van een afspraak bellen met een speciaal landelijk nummer. 

Het prikken van de thuiswonende ouderen die mobiel zijn, gebeurt bij de GGD-vaccinatielocatie in het WTC Expo in Leeuwarden. Mobiele 90-plussers worden rechtstreeks uitgenodigd door de huisarts om via het landelijke callcenter een afspraak te maken. 

De mobiliteit van de mensen wordt beoordeeld door de eigen huisarts

De huisarts beoordeelt de mobiliteit van zijn patiënten. Wie niet mobiel genoeg is om naar een centrale priklocatie te gaan, wordt op een later moment door de huisarts ingeënt.Het Rijk bepaalt de volgorde van vaccineren. 

Deze volgorde wordt continue geëvalueerd en zo nodig aangepast. De beschikbaarheid van vaccins is eveneens bepalend. Kijk voor meer informatie op: www.ggdfryslan.nl/coronavirus en op de website van de Rijksoverheid.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00