Afbeelding
Foto: Maatschappelijke Onderneming Smallingerland

Subsidie voor Maatschappelijke Diensttijd in zes Friese gemeenten

Zorg & Welzijn

Zes welzijnsorganisaties uit Friesland hebben een landelijke subsidie voor jongeren ontvangen, voor het uitvoeren van het project MDT-divers. MDT staat voor Maatschappelijke Diensttijd. De organisaties zijn actief in de gemeenten Smallingerland, Heerenveen, Waadhoeke, Harlingen, Ooststellingwerf en Súdwest-Fryslân.

De welzijnsorganisaties ontvangen een tweejarige landelijke subsidie. Vanuit het landelijke programma Maatschappelijke Diensttijd hebben welzijnsorganisaties M.O.S (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland), de Skûle, Scala welzijn, Caleidoscoop en Sociaal Collectief samen subsidie ontvangen van ZonMw voor het uitvoeren van MDT-Divers Friesland.

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Daarmee dragen we bij aan het verbeteren van de zorg en gezondheid. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Vierhonderd jongeren uit zes gemeenten
Het Friese project richt zich op vierhonderd jongeren uit zes verschillende gemeenten. De welzijnsorganisaties zijn al actief in het aanbieden van programma’s en activiteiten aan jongeren, gericht op participatie en talentonwikkeling in de eigen regio. Zo is het jongerenwerk aanwezig op straat, op scholen en in het jongerencentrum Place2B. Met de samenwerking tussen de organisaties staat uitwisseling van kennis en een groter bereik van jongeren in Friesland centraal.

De komende twee jaar krijgen 400 jongeren tussen de 14 en 27 jaar de kans om hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen. Ze kunnen meedoen als ze wonen, werken of naar school gaan in de gemeenten Smallingerland, Heerenveen, Waadhoeke, Harlingen, Ooststellingwerf en Súdwest-Fryslân.

Maatwerkbegeleiding van jongerencoaches
Jongeren bepalen hun eigen route en krijgen maatwerkbegeleiding van jongerencoaches. Zo krijgen ze de kans om talenten te ontdekken, ervaringen op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en kansen voor maatschappelijke impact te realiseren. Meedoen kan tijdens of naast school, studie, werk, een vakantie of een tussenjaar. Naast het ontdekken van eigen talenten is het ontdekken van kansen en mogelijkheden binnen de regio een belangrijk onderdeel van MDT Divers.

Over maatschappelijke diensttijd (MDT)
Binnen het programma MDT werken de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, (VWS), Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW), jongerenorganisatie Nationale Jeugdraad, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties met elkaar samen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is politiek verantwoordelijk voor MDT. In het regeerakkoord is afgesproken dat er vanaf 2021 jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor MDT. Meer informatie over MDT:  https://www.doemeemetmdt.nl

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00