woensdag 2 december, 2020 22:51
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Foto: Communicatie Noorderbreedte

Reclame op bussen en ambulances voor extra personeel in de zorg

  Zorg & Welzijn

Op bussen van vervoersbedrijf Arriva en op ambulances van Regionale Ambulancevoorziening RAV Fryslân wordt vanaf deze week met grote stickers reclame gemaakt voor een oproep van samenwerkende Friese zorgorganisaties om meer mensen in de zorg aan het werk te krijgen. Deze actie is een vervolg op de actie die ouderen-, gehandicapten- en thuiszorgorganisaties onlangs zijn gestart met de speciale wervingscampagne ‘Extra handen voor de zorg’.


Vervoerdersmaatschappij Arriva en RAV Fryslân gaan nu meehelpen. Rijdend door de provincie brengen zij vanaf dit weekeinde de dringende boodschap verder over: Fryslân heeft meer zorgmedewerkers nodig.

Arriva bestickert kosteloos zes bus-achterkanten
De Friese zorginstellingen plaatsen sinds vorige week advertenties in dag- en weekbladen en doen diverse oproepen via social media. Daar komt nu dit extra communicatiemiddel bij: Arriva bestickert kosteloos zes achterkanten van bussen met de oproep voor meer zorgpersoneel. Ook op de informatieschermen in de bussen wordt de wervingscampagne verder verspreid. Ambulances van RAV Fryslân rijden vanaf dit weekeinde eveneens rond met de oproep op meerdere ambulances.

De bijdrage van deze drie partijen wordt toegejuicht door de Friese zorginstellingen. Zij voelen zich gesterkt door deze mooie vorm van mienskip. Samenwerken in moeilijke situatie “Alleen door samen te werken, komen we deze moeilijke situatie door”, spreekt Martin Kirchner, bestuurder van ouderenzorgorganisatie Noorderbreedte, namens zijn zorgcollega’s.

Extra handen hard nodig in de zorg
“Het is heel waardevol dat andere partijen kosteloos willen bijdragen aan ons doel: voldoende mensen vinden om iedereen in Fryslân van goede zorg te kunnen blijven voorzien. Want ondanks dat de coronacijfers dalen, is de urgentie hoog. We hebben te kampen met een hoog ziekteverzuim. Zorgpersoneel blijft thuis bij klachten, moet thuis de testuitslag afwachten of kan door besmetting niet aan het werk. We hebben heel hard extra handen nodig om de zorg te kunnen blijven leveren.”

“We moeten dit ook met elkaar doen”, stelt Milfred Hart, regiodirecteur Noord van Arriva. “We staan in Fryslân voor een grote uitdaging. We helpen daarbij graag. Als we met het plaatsen van deze belangrijke oproep een bijdrage kunnen leveren, dan doen we dat.

Ook RAV Fryslân, de samenwerking van Kijlstra Ambulancezorg en UMCG Ambulancezorg, ziet de noodzaak van de wervingsactie. “Onze Friese zorgcollega’s hebben extra handen nodig om de toenemende druk op de zorg goed op te kunnen vangen”, zegt Sietze Kijlstra, bestuurder van RAV Fryslân.

In Fryslân vorige week al 117 aanmeldingen binnen
Dat de wervingscampagne waarmee vorige week werd begonnen al effect heeft, blijkt uit de eerste resultaten. In een week tijd zijn er in Fryslân 117 aanmeldingen gekomen. “Daar zijn we blij mee”, zegt Bert Bokma van De Friesland en voorzitter van het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg. “Maar we zijn er nog niet. Alle zorgorganisaties hebben samen vermoedelijk een paar honderd extra zorgmedewerkers nodig. De oproep op de bussen en ambulances gaan ons daarbij helpen.”

Horecamedewerkers inzetten
Met de komst van extra handen kunnen ervaren medewerkers worden ingezet in het COVID-huis in Heerenveen. Binnen de zorgorganisaties kunnen mensen op diverse manieren aan de slag, bijvoorbeeld ondersteunend aan een zorgteam. Er wordt ook gekeken of horecapersoneel kan worden ingezet. “We moeten creatief zijn met elkaar om de druk op de zorg te verlagen”, aldus Bokma.

Aanmelden via speciale website
Mensen zonder ervaring en oud-zorgmedewerkers die tijdelijk inzetbaar zijn, kunnen zich aanmelden via www.extrahandenvoordezorg.nl. Er wordt dan direct gekeken waar iemand kan worden ingezet. De wervingscampagne ‘Extra handen voor de zorg‘ is een initiatief van alle zorginstellingen in Frieslan

Meer berichten