Vervang snoep door fruit als een gezond alternatief
Vervang snoep door fruit als een gezond alternatief

Al genoeg suiker voor heel het jaar

Zorg & Welzijn

7 juli is suikermaxdag voor kinderen tussen vier en acht jaar

SNEEK - Op 7 juli is het de eerste suikermaxdag. Suikermaxdag is een dag, vastgesteld door de Wereldgezondheidorganisatie, die markeert wanneer verschillende leeftijdsgroepen genoeg suiker hebben gehad voor een jaar. Schokkend is dat de eerste suikermaxdag voor kinderen van vier tot acht jaar is. Kinderen van deze leeftijd zitten dus eigenlijk begin juli al aan hun maximale suikerinname van een jaar. RondOm Sneek vroeg Carin Pool, kinderdietist bij Carin Pool Voedingsbureau, wat suiker eigenlijk met zulke jonge kinderen doet.

Mijn naam is Carin Pool, kinderdietist. Moeder van 2 schoolgaande kinderen. Ik werk al ruim 17 jaar als diëtist. En sinds 7 jaar als geregistreerd kinderdiëtist. (Kinderdiëtisten zijn up-to-date geschoold op het vlak van kindervoeding, ouder- en kind coaching en kinderdiëtetiek). Ik ben praktijkeigenaar van een dietistenpraktijk met verschillende locaties onder andere in Sneek en daar ben ik betrokken als kinderdiëtist bij het Kindteam Sneek.

Ik verwacht wel dat ook in Nederland kinderen veel te veel suiker eten. Momenteel heeft 12% van de kinderen tussen de vier en elf jaar in Nederland overgewicht. Vaak wordt dit veroorzaakt door een combinatie van bijvoorbeeld ongezonde tussendoortjes die veel suiker en/of vet bevatten, het gebruik van suikerrijke dranken en weinig beweging.

Er zijn verschillende oorzaken waarom kinderen te veel suiker krijgen. Baby’s worden al geboren met een voorkeur voor zoet. Ook de eerste smaak die ze proeven is de licht-zoete smaak van de moedermelk of flesvoeding. Dit accepteren ze terwijl andere smaken zoals bitter op dat moment worden afgekeurd. Vanaf kleins af aan is er dus sprake van een voorkeur voor een zoete smaak. Maar ook de omgeving heeft een hele grote rol. De markt speelt er slim op in. Veel suikerrijke producten bevatten bijvoorbeeld speeltjes, of er worden tekenfiguren afgebeeld op de verpakkingen. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker gemaakt voor de kinderen. Daarnaast wordt snoep vaak gezien als iets om mee te belonen of te troosten of om het extra feestelijk mee te maken. Vaak gaan kinderen om meer vragen en is het best/soms moeilijk om daarin nee te zeggen.

Suiker is een vorm van koolhydraten en koolhydraten geven ons energie, net als vetten. Als er teveel energie het lichaam binnenkomt gaat het lichaam dit opslaan in de vorm van vet. Koolhydraten zijn eigenlijk suikerketens, die kun je onderverdelen in zogenaamde langzame en snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten zijn moeilijk te verteren en geven daardoor langzaam kleine beetjes suiker af aan het bloed. Snelle koolhydraten zijn heel snel te verteren waardoor er snel veel suiker in het bloed komt en de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Het lichaam reageert hierop door de suiker uit het bloed snel op te ruimen, waardoor de bloedsuikerspiegel ook snel weer daalt. Als deze te snel of te ver daalt krijgt het lichaam een gevoel van honger. Al met al gebeurt er dus een hele boel in het lichaam bij het eten van teveel suiker! Ook kan een schommelende bloedsuikerspiegel zorgen voor een duf of vermoeid gevoel of zelfs hoofdpijn veroorzaken. Dit terwijl we de kinderen natuurlijk het liefst vrolijk en actief zien!

Een koekje en een snoepje hoort erbij maar zie het als een extraatje. Door te letten op suiker in dranken kan vaak al veel suiker uit de voeding worden gehaald. Dus vermijd vruchtensappen of frisdrank maar kies liever voor water. Deze kun je extra lekker maken door bijvoorbeeld sinaasappel of aardbeien erin te doen. Ook kan het helpen fruit te geven om de aan zoetbehoefte van het kind te voldoen.

Naast deze tips is het goed om kinderen vanaf jonge met zoveel mogelijk smaken kennis te laten maken.

Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen gisteren
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00