Petra Kramer van Bij1
Petra Kramer van Bij1 Foto: Tessa Wiegerinck

Bij1 strijdt voor radicale gelijkwaardigheid in Nederland

Verkiezingen

DRACHTEN - De 43-jarige Petra Kramer uit Drachten heeft al heel wat meegemaakt in de politiek, maar heeft zich nog nooit zo thuis gevoeld als bij de politieke partij Bij1. De partij, opgericht door Sylvana Simons, strijdt voor radicale gelijkwaardigheid in Nederland. Kramer staat als nummer ‘tien’ op de kandidatenlijst en praat RondOm bij, over de missie van Bij1.

Op haar 18e komt Kramer voor het eerst in aanraking met de politiek, namelijk bij de SP. Vervolgens is ze in de loop der jaren lid geweest van een eigen partij, GroenLinks, Partij voor de Dieren en nu dus Bij1. “En dat is voor mij echt een eyeopener geweest. Nog nooit heb ik me bij een partij zo thuis gevoeld als nu.”

De partij zet zich in voor een gelijkwaardige samenleving en dat is iets wat gevoelsmatig ook het beste bij Kramer past. “Via Twitter kwam ik uiteindelijk bij Bij1 terecht. Ik was op dat moment lid van de Partij voor de Dieren en ik weet nog goed dat er iemand doodgeschoten werd door de politie in Amsterdam. De enige die toen een kritisch geluid liet horen, was Sylvana Simons. De partijvoorzitter van Partij voor de Dieren zei toen dat Sylvana moest gaan zitten en nederig moest zijn. Er kwamen ook nog geluiden uit de zaal dat Sylvana criminelen zou verdedigen. Daar was ik het totaal niet mee eens. Dat was voor mij een belangrijke aanleiding om me bij deze partij aan te sluiten. Racisme mag namelijk nooit.”

Radicale gelijkwaardigheid

Wat Kramer het meest aanspreekt in de partij, is ‘de meest inclusieve agenda’: “Zekerheid, zeggenschap en zelfbeschikking. We staan voor radicale gelijkwaardigheid. Wij willen armoede en honger in Nederland bestrijden. 900.000 kinderen groeien namelijk nog steeds op in armoede. We willen gelijke kansen voor iedereen. Wij staan ook voor de LHBTIQ+ (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse, queer) gemeenschap. We maken dat ook waar, doordat we mensen echt betrekken bij onze partij. We beslissen niets over ons, zonder ons. Iedereen is daarin gelijk”

Aanpak Bij1

Op korte termijn wil Bij1 het minimumloon verhogen van 9 naar 14 euro. Daarmee wil de partij armoede in het land bestrijden. Daarnaast moet er in het volgende kabinet een minister van gelijkwaardigheid komen. Deze moet racisme binnen de overheid in kaart brengen en stoppen.

“We hebben nu net de toeslagenaffaire gehad. Waarbij je als je een tweede nationaliteit hebt, je mogelijk een fraudeur zou zijn. Mensen zijn daardoor compleet de vernieling in geholpen. Dat werd in het rapport ook wel benoemd, maar er werd niet geconstateerd dat dit een racismeprobleem is. Er werd namelijk heel duidelijk beschreven dat mensen met een tweede nationaliteit extra gecontroleerd werden. Dat is echt kwalijk.”

Daarnaast wil Kramer zich ook hard maken voor verbeteren van de genderteams in Nederland. “We hebben er twee. Bij de ene is de wachtlijst 88 weken en bij de andere 105. Het gaat hier om intakegesprekken van een half uur en zo’n 500 aanmeldingen per jaar. Deze wachtlijsten zijn echt onacceptabel: het gaat maar om zo’n klein percentage van de bevolking. Er zijn nog steeds teveel mensen die zelfmoord plegen, omdat het proces te lang duurt. Volgens mij kan daar, met relatief weinig budget, heel veel aan worden gedaan.”

Bestrijding corona

Voor wat betreft het oplossen van de coronacrisis is Bij1 voor een strenge, maar korte lockdown. “Helaas hebben we dat niet meer voor het zeggen, maar kijk eens naar Australië en Nieuw-Zeeland. Daar gaat het nu wel goed.

Bij1 pleit dan ook opnieuw voor een stevige lockdown om het aantal besmettingen terug te dringen en de zwakkeren in de samenleving te beschermen. “In Engeland sterven mensen in risicogroepen drie keer zo vaak, dan mensen zonder een beperking of een chronische aandoening. Het huidige beleid in Nederland is erop gericht om groepsimmuniteit te creëren. Uit de cijfers van Engeland blijken zwakkeren nu disproportioneel het loodje te leggen. Met het huidige beleid in Nederland, zijn die cijfers echt huiveringwekkend.”

Positieve ontwikkelingen bij de partij

Kramer is erg positief over de ontwikkeling van de politieke partij. “We staan nu op één zetel in de peilingen van Maurice de Hond, maar met een ledengroei van 92 procent zijn we wel de snelst groeiende partij van Nederland. Ons ledenaantal is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dat is super. We hopen natuurlijk op nog meer zetels.”

Bij1 voor Friesland

Voor Friesland maakt Kramer zich hard voor de Lelylijn, omdat dit het noorden beter bereikbaar zal maken en andersom. “Tenzij je Shell of KLM heet, heb je baat bij de uitvoering van ons programma. Het verhogen van het minimumloon is natuurlijk ook voor Friesland een positieve ontwikkeling. Evenals het betaalbaar maken van wonen en het invoeren van een nationaal zorgfonds”, besluit Kramer.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden naar Bij1? Neem dan eens een kijkje op de website!
www.bij1.org

Campagnefoto van Bij1
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00