Silvana Simons.
Silvana Simons. Foto: Politieke partij BIJ1

Partij BIJ1 van Silvana Simons haalt ook stemmen in Friesland

Verkiezingen

LEEUWARDEN - De nieuwe politieke partij BIJ1 met als lijsttrekker Silvana Simons heeft voldoende stemmen binnengehaald om de kiesdrempel te halen, daardoor mag het meedoen met de Tweede Kamer-verkiezingen op 17 maart.

In Groningen en Friesland zijn de lokale afdelingen van de partij druk bezig geweest om de verklaringen te verzamelen. In Friesland is de 43-jarige Petra Kramer actief. Petra is een bekende naam in de activistengemeenschap. Zij zet zich in voor de veiligheid en zelfbeschikking van LHBTIQ+ mensen. Ook in de andere kieskringen van Nederland bleek ruim voldoende steun te vinden voor BIJ1. In het totaal haalde de partij bijna 1300 verklaringen op, meer dan het dubbele benodigde aantal.

De jonge partij, die vier jaar geleden al meedeed onder de naam Artikel 1, moest per kieskring minstens 30 verklaringen ontvangen om op de stembiljetten terecht te komen.

Het verzamelen van ondersteuningsverklaringen is de laatste drempel die de partij moest nemen voordat zij mee konden doen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Hoewel zij vier jaar geleden ook al voldoende steunbetuigingen ontvingen, moesten zij zich dit jaar door de naamswijziging nogmaals bewijzen.

De partij met als lijsttrekker Sylvana Simons behaalde in 2017 net geen zetel, maar zit sinds 2018 wel met één zetel in de Amsterdamse gemeenteraad. Daar hebben zij in korte tijd laten zien wat je met één zetel kunt bereiken.

Door de coronamaatregelen is alles dit jaar anders dan anders. Ook het verzamelen van ondersteuningsverklaringen en het campagnevoeren gaat nu meer dan ooit via social media. Gelukkig zijn er diverse lokale partijen die de verbinding met de bewoners van de steden opzoeken. Het ondertekenen van een ondersteuningsverklaring moest namelijk wél live, op het gemeentehuis in het bijzijn van een ambtenaar.

Met de meest diverse kandidatenlijst en het meest linkse partijprogramma van het land wil de partij strijden voor economische rechtvaardigheid en radicale gelijkwaardigheid. De partij spreekt zich uit tegen ongelijkheid en onderdrukking in alle vormen, zoals racisme, seksisme, haat tegen LHBTQI+-personen en validisme. De partij kiest daarbij een uitgesproken antikapitalistische aanpak. 

De bewoners van kieskringen Friesland, Groningen en Drenthe hebben laten zien dat zij klaar zijn voor deze frisse wind in de Nederlandse politiek. De partij staat momenteel in de peilingen op 1 zetel en voert de komende weken door heel het land, maar voornamelijk online, campagne. Vrijwilligers zijn nog altijd welkom, meldt de partij. Meer informatie en het partijprogramma is te vinden op www.bij1.org.

Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00