Zo gaat de Lelylijn lopen, RondOm Vandaag zocht uit welke partijen voor de aanleg daarvan zijn.
Zo gaat de Lelylijn lopen, RondOm Vandaag zocht uit welke partijen voor de aanleg daarvan zijn. Screenshot van kaart gemaakt door www.lelylijn.nl

Welke politieke partij is voor de Lelylijn?

Verkiezingen

FRIESLAND - De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Voor je gaat stemmen, wil je natuurlijk weten welke partij het beste bij jou normen en waarden past. Nu zijn er op internet genoeg stemwijzers te vinden, maar die gaan vooral in op grote, nationale stellingen. Als Friese stemmer vind je die belangrijk natuurlijk, maar ook over lokale dingen wordt gestemd in Den Haag. Zoals de Lelylijn, de treinverbinding die Friesland beter bereikbaar maakt vanuit de Randstad, en andersom natuurlijk. RondOm Vandaag zocht voor uit welke partij voor deze Lelylijn is, en welke tegen. 

De Lelylijn; wat is het plan?

De Lelylijn is een voorgestelde hogesnelheidslijn die het Noorden beter wil verbinden met de Randstad. Het idee is dat er een spoorlijn komt tussen Groningen en Lelystad en die onder andere stopt in Heerenveen en Drachten. Het plan is dat de treinen tot een snelheid van 250 kilometer per uur kunnen bereiken, waardoor je dus veel sneller in de Randstad bent vanuit Groningen of Friesland. Het idee lijkt een beetje op de Zuiderzeelijn, een plan die in 2007 van tafel is geveegd. 

De geschiedenis van de Lelylijn

Er al langere tijd vraag naar een snellere verbinding tussen de Randstad en het Noorden. Toen het plan in 2018 werd voorgesteld, was provincie Groningen aanvankelijk niet enthousiast. Het enthousiasme is echter de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2019 zegde de Rijksoverheid, waaronder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, toe dat ze de haalbaarheid van het plan zouden gaan onderzoeken. Ook dienden de vier coalitiefracties (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) een motie in die het kabinet opdroeg om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar een betere bereikbaarheid van het Noorden, met nadruk op de nieuwe Lelylijn en met voorwaarde dat alle betrokken provincies meebetaalden aan dit onderzoek. De motie werd aangenomen en in juli 2020 blek uit dit onderzoek dat het realiseren van de Lelylijn goedkoper is dan het huidige spoor tussen Groningen en Zwolle te vernieuwen. Eind 2020 liet ook de NS weten achter het plan van de Lelylijn te staan. 

Wat zijn de voordelen van de Lelylijn?

Het grootste voordeel is natuurlijk dat Friezen en Groningers sneller in de Randstad zullen zijn. Men verwacht dat de reistijd tussen Groningen en de randstad kan worden teruggebracht een uur en dertig minuten, veel sneller dan de twee uur en vijf minuten die de reis nu kosten. Daarnaast zorgt het voor een ontlasting van het bestaande spoorwegnet, voorkomt het het vastlopen van de A6 en A7, wordt spoorknooppunt Zwolle niet overbelast en worden diverse nieuwe steden, waaronder Drachten, verbonden met het landelijke spoorwegennet. 

Wat zijn de nadelen van de Lelylijn?

In het plan dat nu op tafel ligt, buigt de spoorlijn bij Emmeloord af naar Heerenveen. Dat zorgt ervoor dat het tracé door verschillende natuurgebieden heen moet gaan, waaronder de Rottige Meente. Hier zal rekening mee gehouden moeten worden. Uiteraard zijn er kosten aan verbonden om deze natuurgebieden zo weinig mogelijk te belasten. 

Bepaalt Den Haag of de Lelylijn er komt?

Er zijn veel verschillende instanties en bedrijven betrokken bij de Lelylijn, maar zeker ook in Den Haag zal gekeken worden naar het plan van de Lelylijn. Uiteindelijk zullen zij een groot deel van de spoorlijn moeten betalen en zal de overheid daarin ook zeker dingen bepalen. 

Welke politieke partijen zijn voor de Lelylijn?

Dit zijn de partijen die voor de bouw van de Lelylijn zijn, klik op hun naam om meer over hun standpunt te weten te komen.

JA21, D66, VVD, CDA, GroenLinks, SP, PvdA, SGP, PvdD

Welke politieke partijen zijn tegen?

Er zijn geen partijen expliciet tegen de Lelylijn

Welke partijen hebben (nog) niets laten weten?

PVV, 50PLUS, DENK,  Forum voor de Democratie

DISCLAIMER: Voor dit overzicht hebben we gekeken naar de grootste partijen. Er doen dit jaar ook veel nieuwe, kleinere partijen mee. Wilt u weten of zij voor of tegen de Lelylijn zijn. Stuur een mailtje naar verkiezingen@rondomvandaag.nl en wij zoeken het graag voor u uit! Klopt er iets niet aan de informatie die we in dit artikel verschaffen, dan horen we het graag. Mail naar: melissa@rondomvandaag.nl

Foto: De foto is een screenshot van de kaart die door www.lelylijn.nl is gemaakt. De kaart vind je hier.

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00