Het kamnpioenschap Skûtsjesilen in Friesland gaat deze zomer sowieso door, ongeacht de coronaregels.
Het kamnpioenschap Skûtsjesilen in Friesland gaat deze zomer sowieso door, ongeacht de coronaregels. Foto: SKS Skûtsjesilen

Corona of niet: het skûtsjesilen in Friesland gaat deze zomer door!

Sport

FRIESLAND - Het jaarlijkse skûtsjesilen in Friesland gaat dit jaar sowieso door, corona of niet. Het bestuur van het SKS Skûtsjesilen heeft verschillende scenario’s bedacht waardoor het sowieso door kan gaan, ongeacht de stand van zaken met betrekking tot het coronavirus. Dat heeft het bestuur zaterdag bekend gemaakt.

Vorig jaar gingen de wedstrijden notabene in het 75-jarig jubileumjaar van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen niet door, vanwege de coronapandemie, en dat gaat de schippers niet weer gebeuren. Het motto van de Friese schippers is niet voor niets: ‘Der moat syld wurde’. Zo is ook de titel van het jubileumboek.

In 2021 van 24 juli tot en met 6 augustus

Het SKS skûtsjesilen zal in 2021 plaatsvinden van 24 juli tot en met 6 augustus. De randvoorwaarden waaronder de wedstrijden zullen worden gehouden, zullen per persconferentie van het demissionaire kabinet worden bekeken en waar nodig aangepast.

Maar voor nu is het van belang dat de veertien skûtsjes, schippers, bemanningen en families zich kunnen opmaken voor hun gebruikelijke veertiendaagse zeilkampioenschap.

De berichten van demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de persconferentie waren hoopgevend. Vanaf zaterdag 5 juni mogen teamsporters de anderhalvemeter-maatregel loslaten. Dat betekent dat de skûtsjes het water op kunnen.

De SKS heeft een ‘Plan B’ achter de hand op Sleattemermar

De afgelopen maanden heeft een kleine afvaardiging van het SKS-bestuur met betrokken overheden overlegd over een alternatief zeilscenario. De gemeenten hebben inmiddels aangegeven dat wat hen betreft de SKS kan inzetten op het organiseren van het reguliere kampioenschap. Tevens wordt geadviseerd om ook een vergunning aan te vragen voor het beoogde alternatieve kampioenschap. 

Mocht de situatie rondom corona al verslechteren, dan kan de SKS plan B in werking laten treden: uitwijken naar het zeilen van een kampioenschap van een week op de Sleattemer Mar.

Oefen- en sprintwedstrijden gaan nog niet door

Voor het organiseren van oefen- en sprintwedstrijden geeft de overheid nog geen toestemming. De wedstrijden die voor juni stonden gepland, gaan dan ook niet door. De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen hoopt dat begin juli oefenwedstrijden tussen de traditionele Friese platbodems - de vrachtschepen van vroeger voordat er motoren aan boord kwamen -  wel weer mogelijk zullen zijn.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00