Vuurwerk en applaus voor de 460-steppers bij binnenkomst in Bolsward.
Vuurwerk en applaus voor de 460-steppers bij binnenkomst in Bolsward. Foto: Step460

Corona houdt ze niet tegen: elfstedensteppers halen 55.000 euro op

Sport

BOLSWARD - De zeven vrienden die zaterdag en zondag maar liefst tweemaal achter elkaar de elfstedentocht hebben gestept, hebben maar liefst 55 duizend en 460 euro opgehaald voor twee goede doelen. Die goede doelen zijn de Hartstichting en KWF Kankerfonds. De steppers zijn zondagmiddag feestelijk en massaal bedankt in het centrum van start- en finishstad Bolsward.

De betreffende steppers zijn de broers Johan, Harm en Freddy Bloemhof, Freddy zijn vrouw Esther, Jurjen Burghgraef, Sjoerd Vellinga en Joris Bos. Op zaterdag legden ze de eerste elfstedentocht van 230 kilometer af en op zondag de tweede. Dat bracht hun kilometertotaal op 460. 

Check de filmpjes op hun website

Wie nog iets van hun monstertocht wil meemaken, kan terecht op hun speciaal gemaakte website https://step460.nl. Daar vind je informatie, filmpjes en ook de mogelijkheid om nog altijsd te kunnen doneren voor de goede doelen waar het zevental zo’n grote afstand voor heeft gestept.

Op zaterdag troffen ze een regenachtige dag, op zondag was het droger. Omdat ze zich zo goed hadden voorbereid en vooraf ook al lange tochten met veel kilometers hadden gemaakt - en ook de hele tocht werden begeleid door vrienden en familie - hielden ze het goed vol en kwamen behoorlijk fris over de finish. Waar ze terecht een heldenonthaal kregen, in het centrum van Bolsward.


Aankomst bij de finish, met over een lengte van plusminus 200 meter links en rechts enthousiaste toeschouwers. - Foto website Step460

Nóg een groep steppers actief

Het was voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de coronapandemie roet in het eten gooide voor de officiële editie van de Stepelfstedentocht op Pinksterzondag. Naast de groep van 460 was er nog een groepje steppers dat actief was op de route. Deze groep ging ook vorig jaar ondanks coronawaarschuwingen de weg op om de route af te leggen en ze volbrachten de tocht ook dit jaar weer.

Normaliter geldt voor de populaire Stepelfstedentocht een maximum van 150 deelnemers, iets dat meestal vrij snel na de start van de inschrijving wordt behaald. De tocht is populair. Terwijl er tegenwoordig steps van carbon zijn, met grote racefietswielen en van superlicht en snel materiaal, wordt de Elfstedentocht verplicht op steps met kleine wieltjes van 12 inch verreden. Sinds de eerste Stepelfstedentocht van 1984 is dat bedacht als traditie - die tocht werd verreden met een kindercentrum als goed doel - en die traditie houdt nog altijd stand.

Traditie is en blijft traditie in Friesland

Als Friezen eenmaal een traditie hebben bedacht.... Dan houden moderne technologische ontwikkelingen én corona ze niet tegen. Het is waarschijnlijk ook de charme die erbij hoort. Het groepje dat de tocht ditmaal op de traditionele Pinksterzondag op eigen gelegenheid volbracht bestaat uit Rodger Hulsebos, Alfred De Vreeze, Erik Bakker en Hans Lamberink.


De vier steppers in Bolsward, zij hebben op eigen gelegenheid in 2021 op Pinksterzondag de Stepelfstedentocht volbracht. - Eigen foto

Ook voor deze vier is het weer een mooie dag geweest. Het is te hopen dat de coronapandemie volgend jaar geen roet meer in het eten gooit, dan kan de normale traditionele Stepelfstedentocht zoals die al sinds 1984 wordt verreden weer plaatsvinden.

Als de tocht in 2022 doorgaat, wordt het de 35-ste editie oftewel een jubileumuitgave. Op het jubileum wordt nu al twee jaar gewacht. Wil je meer weten over de officiële tocht en hoe je je ervoor moet aanmelden? Of wil je gewoon zie hoe sfeervol het er normaal gesproken aan toe gaat? Check de website https://www.stepelfsteden.nl.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00