Speciaal voor coronajaar 2021 is een Fietselfstedentocht-app gemaakt in opdracht van het Elfstedenbestuur.
Speciaal voor coronajaar 2021 is een Fietselfstedentocht-app gemaakt in opdracht van het Elfstedenbestuur. Foto: Website Fietselfstedentocht

Fietselfstedentocht individueel en met een app in coronajaar 2021

Sport

BOLSWARD - In het jaar 2020 is de Fietselfstedentocht volledig afgelast vanwege de invloed van het coronavirus, in het jaar 2021 is voor een nieuwe variant gekozen. Nog steeds kan de normale fietstocht niet gehouden worden op de reguliere Pinkstermaandag, dus heeft het Elfstedenbestuur een andere optie bedacht: namelijk individueel fietsen met een app op je telefoon. Dat heeft het Elfstedenbestuur bekend gemaakt.

Iedereen die een kaartje heeft voor de 84-ste Fietselfstedentocht, mag deze zomer de tocht individueel - of in een zodanig groepsverband als onder coronaregels mogelijk is - de Elfstedentocht afleggen. Er zijn uiteraard enkele regels bij en die leggen we hieronder uit.

Twee draaiboeken uitgewerkt de afgelopen maanden

Het bestuur meldt: “De afgelopen maanden hebben wij als bestuur gebrainstormd over een plan van aanpak voor de editie van 2021. Vanwege de grote onzekerheid veroorzaakt door het coronavirus, is er gewerkt aan twee verschillende draaiboeken: het organiseren van een reguliere tocht en de mogelijkheid tot een alternatieve versie.”

Na het afgelasten van de editie van vorig jaar was het voor het bestuur geen optie om in 2021 opnieuw een streep door de tocht te zetten. “Het verlangen van de deelnemers om dit jaar weer langs de elf Friese steden te fietsen is daarvoor simpelweg te groot. Begin deze maand kwamen wij als bestuur tot de conclusie dat het perspectief op het organiseren van een reguliere Fietselfstedentocht nog altijd niet gunstig is. Daarom hebben wij noodgedwongen besloten opnieuw een streep te zetten door de tocht.”

Speciale Fietselfstedentocht-app gemaakt

“Ons ‘Plan B’ biedt deelnemers echter de kans om de tocht vanaf eind mei (de exacte datum wordt later bekend gemaakt) zelfstandig te rijden binnen een bepaalde periode (zie hieronder). Al sinds het begin van dit jaar wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het bouwen van een Fietselfstedentocht-app, waarmee deelnemers die hadden betaald voor deelname in 2020, op eigen gelegenheid fietsend langs de elf Friese steden kunnen.”

Mensen die zich al hebben ingeschreven krijgen de benodigde informatie toegestuurd door het bestuur. Tot slot: “Het kan zijn dat vanwege het coronavirus de overheid dusdanige maatregelen oplegt dat ook het individueel fietsen van de Fietselfstedentocht niet is toegestaan. Wij zullen u dan tijdig informeren over het afgelasten van de Fietselfstedentocht in deze vorm en welke gevolgen dat heeft. Wij hopen dat we u op deze manier een mooie fietservaring aan kunnen bieden. Wij wensen u een goede voorbereiding en een mooie tocht toe.”

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00