Stichtingsbestuur Cambuur is opgestapt na forse druk vanuit verschillende geledingen van de club.
Stichtingsbestuur Cambuur is opgestapt na forse druk vanuit verschillende geledingen van de club.

Stichtingsbestuur Cambuur na grote druk opgestapt

Sport

LEEUWARDEN - Het stichtingsbestuur van Cambuur is opgestapt. Hun vertrek werd geëist door de Raad van Commissarissen, de directie en vertegenwoordigers van sponsoren en supporters. Het stichtingsbestuur is binnen Cambuur het hoogste orgaan. De onrust die ontstond toen het stichtingsbestuur vorig jaar oud-voorzitter Ype Smid wilde aanstellen, is nooit voorbij gegaan en een belangrijke reden voor het vertrek.

Ook vinden de Raad van Commissarissen, de directie en vertegenwoordigers van sponsoren en supporters dat de macht evenrediger verdeeld moet worden en dat het stichtingsbestuur minder mensen moet tellen.

De meerderheid van het stichtingsbestuur bestaat uit certificaathouders. Dat zijn de mensen Cambuur in 2010 financieel hebben gered door certificaten ter waarde van duizend euro te kopen. Zij hebben vier plekken in het bestuur. De vertegenwoordigers van de gemeente, de supporters en sponsoren hebben ieder één plek.

Nieuwe samenstelling met vijf mensen

Het is de bedoeling dat het nieuwe stichtingsbestuur uit niet meer dan vijf mensen bestaat. Dat wil zeggen twee certificaathouders, eentje namens de gemeente Leeuwarden, eentje namens de sponsoren en eentje namens de supporters.

Het nieuwe stichtingsbestuur moet kandidaten voor een nieuwe Raad van Commissarissen voordragen en benoemen. Bovendien moeten beide organen vooral bestaan uit nieuwe mensen. Dan kan volgens de Raad van Commissarissen, de directie en vertegenwoordigers van sponsoren en supporters de rust terug kunnen keren bij Cambuur.

Het stichtingsbestuur is flink onder druk gezet,  want als geen gehoor gaf aan de oproep zou de Raad van Commissarissen opstappen, alsmede de directie en de technische staf. Trainer Henk de Jong en technisch manager Foeke Booy hebben dat eerder deze week verteld in voetbalweekblad VI.

Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur gisteren
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19