Zilver voor Itzhak de Laat op 1500 meter bij WK Shorttrack in Dordrecht.
Zilver voor Itzhak de Laat op 1500 meter bij WK Shorttrack in Dordrecht. Foto: Instagramaccount Itzhak de Laat

ZILVER voor Itzhak de Laat bij 1500 meter op WK Shorttrack

Sport

DORDRECHT - De in Heerenveen wonende Leeuwarder shorttracker Itzhak de Laat is zojuist winnaar geworden van de zilveren medaille bij het WK Shorttrack in Dordrecht. Hij kon in de slotrondes net niet de Canadees Charles Hamelin passeren. De Canadess greep het goud, Olympisch kampioen finishte Semen Jelistratov fiishte achter hen als derde.

In de finale op de snelle korte rondjes in de schaatshal kwamen acht schaatsers in actie en het leidde tot een spannende zenuwslopende finale. Een Hongaar vloog de bocht uit, de rest bleef staan en wisselde onderweg van positie. Zo begon Itzhak vanaf de start vanuit de binnenbocht als tweede aan de race, pakte eventjes de koppositie en zag zich ineens terug op plek vijf.

Itzhak kon ondanks aandringen in de slotrondes de Canadees niet voorbij

Hij nam een spurt buitenom en greep de koppositie weer terug. De Rus Semen Jelistratov ging hem weer voorbij, vervolgens ging de Canadees Hamelin weer voorop en Itzhak greep de tweede plek weer. Ondanks aandringen in de laatste drie rondjes kon Itzhak niet meer om de Canadees heen die de gaatjes binnendoor en buitenom goed dicht hield.

Balend om het missen van het goud en toch ook een beetje blij met het zilver kwam de Fries over de finish. De 21 punten voor zijn tweede plek zijn ook wel weer handig voor het eindklassement aan het eind van dit WK-weekend, waar Itzhak dus nog alle kans heeft op het winnen van de overall-titel.

Sjinkie Knegt krijgt penalty in de halve finale

Sjinkie Knegt werd in de halve finale van de 1500 meter uitgeschakeld omdat hij een penalty kreeg. Hij zou hebben afgesneden door over de lijn van de binnenbaan te gaan. Volgens Sjinkie kwam het door een actie van een Kazachstaanse schaatser, maar de jury was het niet met hem eens. Sjinkie mocht zelfs niet in de B-finale van de 1500 meter uitkomen om punten te pakken voor het algemene klassement.

Sjinkie gaat zich op de andere afstanden van dit wereldkampioenschap in Dordrecht ongetwijfeld revancheren. Wordt vervolgd.

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 10 minuten geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 22 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00