Afbeelding
Foto: Aris Leeuwarden

Basketballers Aris hard onderuit in en tegen Weert

Sport

LEEUWARDEN - De enige Friese eredivisieclub op basketbalgebied, Aris Leeuwarden, heeft zaterdag de uitwedstrijd in Limburg tegen Weert verloren. Aris heeft daardoor nog maar twee van de zeven gespeelde wedstrijden gewonnen, Weert staat dankzij de zege op Aris nu op drie overwinningen in acht duels.

Aanstaande  zaterdag 6 maart speelt Aris de laatste thuiswedstrijd van het reguliere tegen de nummer vijf van de ranglijst Heroes Den Bosch. Donderdag 11 maart volgt dan de laatste competitiewedstrijd uit tegen Suns Den Helder. Daarna volgt de strijd tussen de Elite A (bovenste zes van de ranglijst) en de Elite B (onderste zes van de ranglijst) met promotie en degradatie als prijzen c.q. beslissingen.

De Leeuwarders wisten geen enkele van de vier kwarten winnend af te sluiten. De standen van die kwarts zijn: 19-9, 21-17, 21-19, 20-13. Voor het wedstrijdverslag van de wedstrijd in Weert gisteren volgen we het verslag van de eigen website van de Leeuwarder basketbalvereniging. Dat verslag luidt als volgt:

Aris onmachtig in Weert tegen BAL

Zowel Aris Leeuwarden als ook BAL Weert hebben dit seizoen beiden tot nu toe twee wedstrijden gewonnen. Een resultaat waarbij beide teams zich tevreden moeten stellen met een plek in de Elite B. Na een strike van vijf nederlagen op rij kon Aris ook in Limburg geen vuist maken en verloor met 81-58.

Na de reguliere competitie plaatsen de bovenste zes ploegen zich voor de Elite A groep en daarmee rechtstreeks voor de play-off serie. In een halve competitie strijden de teams daarna nog voor thuisvoordeel. De nummers zeven tot en met twaalf mogen dan onderling uitmaken zich alsnog te plaatsen voor de Play off. Alleen de nummers één en twee schuiven dan aan.

Combinatie van laag zelfvertrouwen en blessures

Bij Aris ontbrak het de laatste weken aan het nodige zelfvertrouwen. Gevolg: een strike van vijf nederlagen op rij. Of zoals coach Ferried Naciri het afgelopen week verwoordde: “Je verwacht dat de spelers hongerig zijn zich te laten zien en om te winnen”. Daarnaast had de Friese club te maken met de blessures van dirigent Chad Frazier en driepunt specialist Cedrick Dedecker. 

Craig. O. werd disciplinair geschorst en moet (een maand) vanaf de zijkant toekijken. Nu de geblesseerden weer terug zijn, kan de groep weer werken aan het nodige zelfvertrouwen. De uitwedstrijd tegen BAL Weert was daarvoor een mooie testcase.

Coach Ferried Naciri stuurde de volgende starters de vloer op: Chad Frazier, Sjoerd Koopmans, Jean-Victor Mukama, Torben Tönjann en Giannis Dimakopoulos. Na de opening van BAL was de derde poging van Dimakopoulos raak. De opmaak voor een eerste maar kleine 4-6 voorsprong.  Een 6-0 runnetje van de Limburgers was het antwoord waarna Reinder Brandsma en Tim Hoeve Dimakopoulos en Mukama kwamen vervangen.

Na een bommetje van Sander Hollanders vluchtte Naciri in een time-out: 13-6. Het bleef echter scorend moeizaam. De productie stond zeven minuten lang stil bij de Friezen terwijl BAL er lustig op los scoorde. Tim Hoeve vuurde 6 sec. voor het einde van het eerste kwart een bevrijdend bommetje af naar 19-9. 

In het tweede kwart (Björn de Vries bleef in zijn trainingspak) zochten beide teams minutenlang naar de juiste richting. Mukama knalde een drietje binnen gevolgd door een drietje van Frazier. Beiden werden onschadelijk gemaakt waarbij het verschil rond de tien punten bleef hangen. De Friezen bleven lang zoeken naar de juiste richting. 

Mager schotpercentage van zeven uit zestien

Na een bom van Hollander vluchtte Naciri andermaal in een time-out bij een 32-17 achterstand. Het deksel op de ring bij de Limburgers bleef echter potdicht. Met een mager twee-punt schotpercentage (7 uit 16) kwamen de Friezen niet verder dan 26 punten in de eerste helft. BAL stelde daar 45% tegenover en liep uit naar 40 punten. Met slechts drie drietjes uit zestien pogingen lagen er van af buiten de ring voldoende mogelijkheden voor na rust. 

De starting five kregen ook na rust het vertrouwen van de Friese coach. Met een steal van Koopmans opende Mukama nog wel met een lay-upje. Maar een score van BAL en een drietje van Hollander (zijn vijfde) sloeg alle hoop op de aansluiting weer de bodem in. Sjoerd Koopmans wist als gewoonlijk ook nu weer van geen wijken. Met een and-1 plus score gaf hij het sein voor de achtervolging. 

Frazier vuurde een bommetje af naar 44-36 en nu was het BAL coach Radenko Varagic die aan de noodrem moest trekken. Er volgde een 7-0 runnetje voor de Limburgers en was het weer de beurt aan Naciri zijn spelers op het juiste spoor te zetten. Scorend bleef het echter veel te mager bij de Friezen. 

Het bleef slordig bij Aris Leeuwarden

Dedecker was met een benutte vrije worp en een bommetje de enige die de laatste vier minuten van het derde kwart het netje kon vinden. Met nog tien minuten te gaan keek Aris tegen een niet meer te overbruggen 61-45 achterstand aan. Het bleef echter slordig bij Aris Leeuwarden. Maar ook scorend beleefde zaterdag een complete off-day.

Na een 11-0 run van BAL trok Naciri (72-48) nog wel een keer aan de noodrem maar de wedstrijd was gespeeld. Aris ging met 81-58 uiteindelijk nog hard onderuit en leed zijn zesde nederlaag op rij. 

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00