Foto uit het pre-corona tijdperk. De waterpoloërs houden zich ondertussen op andere manieren fit.
Foto uit het pre-corona tijdperk. De waterpoloërs houden zich ondertussen op andere manieren fit. Foto: SGHA

Waterpoloërs SGHA houden zich ondanks coronamoeilijkheden toch fit

Sport

Echt waterpoloën kan momenteel niet, want de zwembaden zijn dicht en het buitenwater is nog echt te koud, maar met online core stability trainingen op een matje voor het computerbeeldscherm, hardlopen en fietsen houden de sporters van SGHA uit Heerenveen en Joure hun lichaam fit en sterk. Dat moet ook wel, want waterpolo is een sport waarbij je fysieke kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid nodig hebt.

De lockdowns van vorig jaar en dit jaar hakken erin, maar hebben de club SGHA gelukkig nog geen leden gekost. “Sterker nog”, zegt trainer Chris Visser uit Joure. “We hebben er enkele nieuwe aanmeldingen bij gekregen. Maar goed, het is wel onze grootste zorg dat corona ons leden gaat kosten.”

Dankzij creativiteit en inzet van vrijwilligers komen ze de lockdown door

Activiteiten als een oliebollenactie zorgden voor een goede en gezellige onderlinge band en voor inkomsten van de club en ook een pubquiz deed het goed. “Je probeert de boel bij elkaar te houden perspectief te bieden”, zegt Chris.

Chris Visser is trainer van Dames 1 en is hoofdtrainer van de jeugd van de ambitieuze club uit Heerenveen en Joure. Het wedstrijdseizoen werd na drie speelrondes al gestaakt in het najaar en mocht er na 9 februari een versoepeling van de regels komen, dan zit een competitieslot er niet in, daar zijn dan simpelweg te weinig weken voor.

Deze zomer weer toernooien en daarna de competitie

“Wij denken en hopen dat we deze zomer weer echt in het water kunnen en via toernooien onze eerste wedstrijden weer kunnen poloën”, zegt Chris. Vanaf september zou het wedstrijdseizoen dan weer normaal zijn.

Normaal betekent voor SGHA streven naar het hoogste, want de club is ambitieus. Het is ontstaan uit zwemverenigingen Avena uit Joure en zwemvereniging HZ&PC uit Heerenveen. Die moederclubs bestaan nog steeds en hebben in SGHA een samenwerkingsverband gecreëerd voor de waterpoloërs.

SGHA werkt samen met Avena uit Joure en HZ&PC uit Heerenveen

Bij Avena en HZ&PC kun je alle andere vormen van georganiseerd zwemmen en duiken beoefenen. Gezelligheid staat hoog in het vaandel van de sport waarbij tijdens de wedstrijden de fysieke grenzen wel worden opgezocht. Dat maakt het mooi. Toernooien duren meestal een heel weekend, met overnachten in tenten. Bij het eigen SGHA-toernooi in Noordwolde bijvoorbeeld doen jaarlijks zo’n 60 jeugdteams uit heel Europa mee die er een sportief en gezellig weekend van maken.

Als je de sport eenmaal leuk vindt, is er vaak niets wat aan waterpolo kan tippen volgens Chris. “Waterpolo vergt best wel wat van je fysiek dus je moet qua kracht en conditie goed zijn. Het spel gaat in een hoog tempo en je kunt nooit even op de bodem staan, je moet steeds in beweging blijven. Het wordt wel de zwaarste teamsport op aarde genoemd. Het vormt karakter en is goed voor je weerbaarheid, vooral bij kinderen”

Jeugd is nog altijd enthousiast en traint tweemaal per week

Het enthousiasme is er nog. “We hebben een inventarisatie onder de jeugd gehouden of ze twee keer per week training wilden blijven krijgen en het was bijna honderd procent een volmondig ja. We hebben nu een trainingsprogramma bedacht wat we om de vier weken weer aanpassen. Zo blijven we bezig om fysiek op peil te blijven. We zullen straks wel achterstand hebben op ons normale niveau, maar dat is helaas even niet anders.”

Actiefoto van zoals de waterpoloërs het uiteraard graag weer zien zodra Nederland uit de lockdown gaat.
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00