Afbeelding
Foto: Facebookpagina Itzhak de Laat

Nederlandse mannenploeg wint goud bij EK shorttrack

Sport

GDANSK - Leeuwarder Itzhak de Laat en Bantegaster Sjinkie Knegt hebben met hun Nederlandse team de landenwedstrijd (relay) vanmiddag gewonnen bij het Europees kampioenschap shorttrack in het Poolse Gdansk. Samen met Jens van ‘t Wout en Friso Emons grepen ze in een spannende ploegenwedstrijd over 5.000 meter het goud.

Nederland was niet favoriet voor de eindzege, maar ging wel vanaf het begin al aan leiding en liet zien dat het ging voor goud. In de tweede helft van de race kwamen de andere drie ploegen opzetten en moest Nederland een kleine pas op de plaats maken, maar ze kwamen sterk en slim terug. Met in het slot van de strijd Sjinkie Knegt als voorlaatste rijder die op de tweede plek schaatste ging het bij de wissel met Itzhak de Laat uitstekend.

Itzhak kreeg een goede duw van Sjinkie mee en pakte binnendoor de koppositie terug. Met het klinken van de bel voor de laatste ronde reed Itzhak nog steeds op kop, hij liet zich niet verschalken en reed overtuigend naar het goud op deze afsluitende wedstrijd van EK in Gdansk. Hongarije was halverwege de race uitgevallen en werd vierde. Italië en Rusland werden tweede en derde.

Nederlandse dames winnen zilver bij relay

De vrouwelijke shorttrackers van Nederlanders hebben bij hun relay na een spannende strijd uiteindelijk de zilveren medaille gewonnen. Lang was onduidelijk wat het resultaat was geworden, want in het slot van de spannende en hectische ploegenstrijd gingen zowel Italië als Nederland (Suzanne Schulting) onderuit.

Na het bekijken van de beelden besloot de jury om Rysland te diskwalificeren en terug te zetten naar plaats vier, de plaatse plek in de finale. Frankrijk schoof daardoor op naar de winnende positie en omdat Nederland net voor Italië reed toen beide lansden onderuit gingen, ging het zilver naar de Nederlandse vrouwen.

Nederland en Italië werden namelijk gehinderd door een Russische toen zij beiden onderuit gingen. Rusland greep in eerste instantie het goud, maar werd teruggefloten door de jury.

En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00