sc Heerenveen nu acht wedstrijden op rij zonder zege

De achtste wedstrijd op rij zonder overwinning en sc Heerenveen en toch staat de club nog altijd op een redelijke achtste positie in de eredivisie met kans op Europees voetbal. De stand op de ranglijst is het enige positieve van de wedstrijd van zondagmiddag, thuis tegen Fortuna Sittard. Heerenveen verloor de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe kalenderjaar 2021 met 1-3 en stond bij rust al met 0-3 achter.

Ex-international Siem de Jong had liever met winst gedebuteerd en kwalificeerde de nederlaag duidelijk als een ‘domper’. Trainer Johnny Jansen was er niet bij vanwege corona, assistent Henny Spijkerman verving hem als coach. Jansen zal zich flink hebben zitten te verbijten thuis in Noordwolde.

Van de twee spelers die naast Siem de Jong naar Heerenveen zijn gehaald, deed er nog niemand mee. Verdediger Syb van Ottele en keeper Ariel Harush zullen samen met Siem de Jong het dolende Heerenveen op sleeptouw moeten nemen want van het team dat aan het begin van dit seizoen zoveel punten pakte is weinig meer over. Er zal deze week goed moeten worden gesproken en technische en tactische strijdplannen goed tegen het licht moeten worden gehouden.

Donderdag revancheren tegen RKC Waalwijk

Aanstaande donderdag kunnen de Heerenveense profvoetballers zich revancheren voor deze zwakke wedstrijd tegen Fortuna waarin vooral de eerste helft erg slapjes was. Donderdag komt RKC Waalwijk op bezoek in het Abe Lenstra Stadion en dan zal er wel meer overtuiging in de persoonlijke duels moeten zijn, de bal beter moeten rondgaan én beter verdedigd moeten worden.

De wedstrijd tegen RKC Waalwijk begint om 18.45 uur en zal zoals tegenwoordig vanwege corona gebruikelijk is, zonder publiek worden gevoetbald. Met betrekking tot het duel tegen Fortuna Sittard: Henk Veerman scoorde bijna traditiegetrouw wel weer voor sc Heerenveen, de Volendammer redde achtien minuten voor tijd de eer. In het begin van de wedstrijd miste hij nog een erg grote (kop)kans, dat had best de openingstreffer van de wedstrijd mogen zijn.

Het wedstrijdverslag van de eigen clubwebsite van sc Heerenveen luidt als volgt:

Na een gelijkopgaand begin kreeg sc Heerenveen na een klein kwartier de beste kans tot dan toe. Na fijn wegdraaien van Siem de Jong - die direct in de basis startte - slingerde Benjamin Nygren de bal op het hoofd bij Henk Veerman. In kansrijke positie knikte de aanvoerder naast. Een pijnlijke misser, want vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak. Voormalig sc Heerenveenspeler Ben Rienstra verschalkte Erwin Mulder (0-1).

Het doelpunt gaf Fortuna vleugels, terwijl het bij sc Heerenveen voor vertwijfeling zorgde. Amper van de tegentreffer bijgekomen zagen de Friezen de achterstand oplopen: frank en vrij knikte George Cox de bal in de verre hoek (0-2). En tot overmaat van ramp maakten de bezoekers er voor rust ook nog 0-3 van. Na miscommunicatie tussen Mulder en Pawel Bochniewicz krulde Zian Flemming Fortuna in een zetel (0-3).

Fraaie combinatie tussen beide Veermannen

Een dramatische eerste helft stelde sc Heerenveen voor een schier onmogelijke opdracht. Met Arjen van der Heide binnen de lijnen wilde de thuisclub zich wel terugknokken in de wedstrijd, maar lukken deed het niet. Na schietkansjes voor De Jong (vrije trap in de muur) en Rodney Kongolo (over) gaf Henk Veerman zijn ploeg een sprankje hoop. Een kleine twintig minuten voor tijd scoorde hij, na een fraaie combinatie met Joey Veerman (1-3).

De tiende competitietreffer van Henk Veerman bleek niet de aanzet tot een Friese comeback. Fortuna hield vrij gemakkelijk stand en bracht de aanstaande zege niet meer in gevaar. Voor sc Heerenveen betekende het verlies een valse start van de serie zeven duels in 21 dagen. De volgende krachtmeting dient zich donderdag al aan: dan komt RKC Waalwijk op bezoek in het Abe Lenstra stadion (aftrap: 18.45 uur).

sc Heerenveen - Fortuna Sittard 1-3 (0-3). 20. Rienstra 0-1, 24. Cox 0-2, 37. Flemming 0-3, 72. H. Veerman 1-3. Scheidsrechter: Martens.
Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Akujobi, Van Hecke (60. Dresevic), Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo (87. Smit), De Jong (60. Hajal), J. Veerman; Nygren (46. Van der Heide), H. Veerman, Van Bergen (74. Batista Meier).

Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 18 uur geleden
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 21 uur geleden
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00