Cambuur blijft koploper ondanks verlies tegen Volendam | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Sneek en omstreken
woensdag 20 januari, 2021 04:30
Logo rondomvandaag.nl/Sneek

Cambuur blijft koploper ondanks verlies tegen Volendam

  Sport

De voetballers van Cambuur hebben vrijdagavond de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe kalenderjaar met 0-1 verloren, van Volendam. Wél hebben ze de tweede periodetitel weten binnen te halen nadat ze de eerste periodetitel ook al hadden gewonnen. Nummer twee van de ranglijst Almere City profiteert maar gedeeltelijk van het Leeuwarder verlies, want tegen FC Eindhoven kwamen de Almeerders niet verder dan een 0-0 gelijkspel.


De Leeuwarders staan nog steeds bovenaan de ranglijst, met 46 punten en Almere staat nu op 44. De Graafschap, dat eerder vrijdag met 2-0 won van Telstar, staat derde met 38 punten. Volendam staat zesde met 33 uit negentien wedstrijden.

Het eigen verslag van de Leeuwarder profvoetbalclub over de wedstrijd van vrijdagavond luidt als volgt: 

De term angstgegner is misschien wat te zwaar aangezet, maar dat SC Cambuur het in de meest recente ontmoetingen in eigen huis tegen FC Volendam niet makkelijk had is wel een feit. Als we de onderlinge duels in de voorbereiding meenemen dan is het zelfs een balans van drie nederlagen in evenveel wedstrijden. Weinig hoopgevende statistieken op voorhand en helaas kwam daar ook vanavond geen verandering in. In een gelijk opgaande wedstrijd waren de bezoekers uit Volendam uiteindelijk het meest gelukkig: 0-1.

Erik Schouten ontbrak in het hart van de defensie

Bij het keurkorps van Henk de Jong ontbrak vanavond de naam van Erik Schouten in het hart van de defensie. De aanvoerder kampt met een lichte blessure en moest verstek laten gaan. Dat kon overigens worden weggestreept tegenover de afwezigen bij de bezoekers uit Volendam. Daar moesten Jonk en Hulshoff het stellen zonder spelmaker Francesco Antonucci en spits Martijn Kaars.

Het spelbeeld was eigenlijk zoals je dat op voorhand zou verwachten. Twee ploegen die hoog druk zetten, met veel energie spelen en beide met regelmaat laten zien dat ze heel goed kunnen voetballen. Het spel golfde dan ook op en neer, zonder dat er echt grote kansen te noteren vielen. Al was de levensgrote kans van Mulattieri een uitzondering op die regel. Het was Kramer die de bal verspeelde in de opbouw en waardoor de Italiaanse spits vrije doortocht had naar het doel van Stevens. Die maakte echter zijn doel keurig groot en de inzet van Mulattieri ging van de buitenkant van de paal naast.

Uithaal van Doke Schmidt nog net uit de kruising gekeerd

De mannen van het Cambuurplein konden opgelucht ademhalen en knokten zich terug in de wedstrijd. Meer balbezit, vaker de vrije man gevonden en ook enkele kansen. Misschien was Doke Schmidt nog wel het dichtst bij een treffer toen hij van zo’n twintig meter van het doel verwoestend uithaalde. Zijn inzet ging hard richting de kruising, maar doelman Roggeveen stond al in de hoek en kon katachtig redding brengen.

Geel-blauw bleef aandringen en dat resulteerde vijf minuten voor de theepauze in de grootste kans voor de thuisploeg in het eerste bedrijf. Na goed doorkoppen van Jamie Jacobs was het onze topschutter Robert Mühren die kon doorlopen richting het Volendamse doel. Opnieuw was Roggeveen echter bij de les en hij kon de inzet van Mühren pareren.

Ondanks weinig doelpunten een vermakelijk duel

Dat een vermakelijk duel zonder veel doelpunten bestaat, werd ook na rust weer bewezen en zoals op de perstribune terecht werd opgemerkt “zou de ploeg die het eerst tot scoren komt haast zeker ook de wedstrijd winnen.” Helaas kwam die stelling uit en in het nadeel van de koploper van de Keuken Kampioen Divisie.

Al had dat zomaar anders gekund als SC Cambuur iets zorgvuldiger zou zijn geweest in de eindfasen. Kansen waren er namelijk wel degelijk en kansen op kansen nog veel meer. Met name Hoedemakers en Jacobs (drie keer) kwamen in kansrijke positie, maar het was telkens net niet. Daar leek verandering in te komen toen Robert Mühren een kwartier voor tijd alleen op de keeper af kwam. Hij deed vrijwel alles goed, maar zijn inzet werd gekeerd door de paal en dus geen treffer.

Mulattieri aan het eind van een succesvolle counter

Dat lukte de bezoekers uit Volendam wel richting het einde van de wedstrijd. Volendam counterde na een foutieve pass door de as en kon doorkomen aan de linkerkant. De voorzet kwam uiteindelijk terecht bij Mulattieri en die kon eigenlijk niet missen van dichtbij: 0-1. Ook het slotoffensief met Ladan voor Mac-Intosch mocht niet baten, het leek wel of het niet mocht vanavond voor SC Cambuur.

Door het 0-0 gelijkspel van Almere City FC (in eigen huis tegen FC Eindhoven) mag er desalniettemin wel weer een Bronzen Schild worden toegevoegd aan de prijzenkant in Leeuwarden. Na de Eerste Periode werd er namelijk ook beslag gelegd op de Tweede Periode en alhoewel er logischerwijs niemand meer op de bijbehorende huldiging zat te wachten, is dat wel degelijk een historische prestatie. Nooit eerder won SC Cambuur namelijk twee keer op rij een periodetitel.

Volgend weekend staat er opnieuw een lastige wedstrijd op de speelkalender van ons eerste elftal. Dan is in stadion De Goffert N.E.C. Nijmegen, de nummer vijf van de ranglijst, de tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (89’ Ladan), Kramer, Sambissa; Hoedemakers, Paulissen, Jacobs; Korte (68’ Antonia), Mühren (C) en Kallon (85’ Breij)
Opstelling FC Volendam: Roggeveen; B. Plat, Tol, Van de Ven, James (46’ Murkin); A. Plat, Deul (C), Ben Sallam (79’ Eerdhuijzen); Doodeman (85’ Iatroudis), Mulattieri en Al Azzouzi (71’ El Kadiri).Scheidsrechter: Pol van Boekel

Scoreverloop: 87’ Mulattieri. Gele kaarten: Kramer en Schmidt (SC Cambuur) en Van de Ven en Murkin (FC Volendam).

Meer berichten