Hengstenkeuring Friesch paardenras drie dagen live te volgen | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Sneek en omstreken
maandag 25 januari, 2021 16:58
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Beeld van een eerdere editie in WTC Expo in Leeuwarden. Ditmaal vindt het evenement - zonder publiek - plaats in Drachten.
Beeld van een eerdere editie in WTC Expo in Leeuwarden. Ditmaal vindt het evenement - zonder publiek - plaats in Drachten. (Foto: KFPS)

Hengstenkeuring Friesch paardenras drie dagen live te volgen

  Sport

De jaarlijkse driedaagse Hengstenkeuring van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) vindt volgende week op 14, 15 en 16 januari plaats. Omdat er altijd nationaal en internationaal belangstelling - de vereniging telt 12.000 leden - is besloten dat het drie dagen lang live via een livestrewam van Omrop Fryslân wordt uitgezonden.


Voor de hengstenkeuring van het prachtige Fries paardenras met de glanzende zwarte manen en dito vacht en statige houding, mag nu geen publiek aanwezig zijn vanwege de lockdownregels, Dankzij de livestream is het event waar ook ter wereld te bekijken. Overigens gaat het evenement niet zoals gewoonlijk plaatsvinden in het WTC in Leeuwarden, maar ditmaal in het Fries Congres Centrum in Drachten. Elk jaar kwamen er meer dan 25.000 bezoekers, uit meer dan 30 landen vanuit alle continenten, die dus nu voor het computerscherm de verrichtingen van het paardenras zullen waarnemen.

Bekijk de actuele stand van zaken op de website van het stamboek

De Hengstenkeuring krijgt steeds meer een bredere opzet. De donderdag staat in het teken van het keuren van jonge hengsten: de tweede bezichtiging. De eerste bezichtiging vindt plaats in november/begin december. Na de tweede bezichtiging op donderdag en de derde bezichtiging op vrijdag zal bekend worden welke hengsten, uit dit nu al selecte gezelschap, door de jury zullen worden uitgenodigd voor het finale stadium van het hengstenselectietraject, het verrichtingsonderzoek dat in september van start zal gaan. Hoe de rest van de keuringsdagen eruit gaat zien kun je het beste volgen via de website www.kfps.nl.

KFPS is het oudste paardenstamboek van Nederland

Dat de Koninklijke Vereniging “Het Friesch Paarden-Stamboek” (KFPS) er iets moois van maakt mag duidelijk zijn, kwaliteit staat hoog in het vaandel bij dit oudste paardenstamboek in Nederland dat de belangen van het Friese paard in de breedste betekenis van het woord beheert. Het KFPS verwezenlijkt dit middels nauwgezette registratie van Friese paarden, sinds haar oprichting in 1879. Daarnaast voert het KFPS een fokprogramma om de unieke eigenschappen van het Friese paard te behouden en nog verder te verfijnen.

Het Fries paardenstamboek heeft ruim 12.000 leden (inter)nationaal

Het KFPS is een internationaal stamboek met ruim 12.000 leden, waarvan zich bijna de helft in het buitenland bevindt. KFPS heeft leden in meer dan 50 landen terwijl het Friese paard in alle werelddelen voorkomt en inmiddels vertegenwoordigd is in meer dan 70 landen. De registratie van de buitenlandse paarden vindt, via locale aan het KFPS gelieerde verenigingen, plaats bij het KFPS in Drachten. Friese paarden in binnen- en buitenland worden, volgens KFPS-normen, door het KFPS opgeleide juryleden gekeurd.

De belangstelling voor het Friese paard is de afgelopen decennia exceptioneel gegroeid tot een populatie van 70.000 geregistreerde paarden. Steeds meer paardenliefhebbers raken geÏmponeerd door haar koninklijke uitstraling, haar geschiktheid voor (recreatieve) sport en haar vriendelijke karakter.

Meer berichten