donderdag 22 oktober, 2020 00:31
Logo rondomvandaag.nl/Sneek

Sneker roeiers kunnen blijven sporten

  Sport

De 183 leden van Sneker roeivereniging De Geeuw kunnen hun favoriete hobby gewoon blijven uitoefenen ondanks het coronavirus. Aangezien je er in de buitenlucht minder last van hebt en het bovendien goed lukt het om anderhalve meter afstand te houden. Er zijn wel financiële aderlatingen. Zoals gemiste kantine-inkomsten en gebrek aan verhuur van de Finse kerkboot wat zo’n vierduizend euro per jaar aan inkomsten scheelt.


Gelukkig voor de 35-jarige roeivereniging zijn de hypothecaire lasten van het clubgebouw al afgelost en heeft het in die 35 jaar al een mooie vloot aan verschillende roeiboten opgebouwd waar de leden gebruik van kunnen maken. De daling aan inkomsten zorgt niet voor een faillissement, hooguit dat er er iets minder snel nieuwe boten kunnen worden aangeschaft.

‘Winst voor gezondheid en conditie’

Voorzitter Don Brunet: “Wij kunnen nu gelukkig met al onze boten het water weer op. Bij de eerste coronagolf stond alles stil en daar hadden we het met zijn allen vreselijk moeilijk mee. Onze skiffeurs (soloroeiers, red) mochten zelfs niet het water op. Gelukkig mag dat nu wel weer. Dat is een winst voor onze gezondheid en conditie.”

Clubgebouw is gesloten

Het clubgebouw is daarentegen wel gesloten, want het is niet te doen om in het pand anderhalve meter tussenruimte te bewaren tussen de leden. “Voor de aanstaande ledenvergadering hebben we daarom een pand op het oog waar we wel met een groep mensen in terecht kunnen. Meestal komen er zo’n dertig tot veertig leden op onze ALV af, dus dat moet waarschijnlijk net lukken.”

Picknicken met koffie en wat lekkers

Het is een gepuzzel, maar de roeiers redden zich ermee. Diegenen die het sociale contact in het clubgebouw missen, nemen bijvoorbeeld koffie met wat lekkers mee aan boord en picknicken ergens onderweg met het hun roeivrienden. “Dan moet het uiteraard wel een beetje mooi weer zijn”, zegt Don.
Het onderhoud aan de roeivloot kan daarnaast nog redelijk doorgang vinden. “Iedereen kent elkaar bij onze club en je weet van elkaar wel wie er fit is en wie niet. Bovendien: als iemand een beetje ziek is blijft diegene thuis want je wilt anderen niet aansteken. Roeiers zijn gelukkig over het algemeen fitte mensen.”

Jubileum wordt even uitgesteld

De geplande jubileumfestiviteiten kunnen in dit 35ste jaar van de roeivereniging niet plaatsvinden in het eigen clubgebouw. De roeivereniging is gelukkig nog wel financieel gezond en kan het nog wel even ‘uitzingen’. Het coronavirus zal de club niet ten onder krijgen.

Geen nieuwe leden erbij

Voorzitter Don Brunet: “Al hebben we dit jaar helaas door corona geen aanwas van nieuwe leden kunnen creëren. Die nieuwe leden hebben we wel nodig want er is altijd wel enig verloop door mensen die verhuizen vanwege werk of studie, de liefde of gewoon vanwege natuurlijk verloop.”

Roeivereniging De Geeuw ondervindt financiële corona-hinder

Meer berichten