Afbeelding

“Het is echt puur genieten als ik op mijn fiets zit”

Sport

SNEEK - Theo Mestrini uit Bolsward is een fanatieke wielrenner en is (bestuurs-)lid van Rijwiel Toer Club Rally (RTC Rally) in Sneek. Elke zaterdagochtend springt hij, samen met zijn teamleden van Rally op de fiets om een prachtige tocht te maken door het Friese land. 

“Ik ben altijd al een fanatieke duursporter geweest. In het verleden heb ik bijvoorbeeld verschillende marathons gelopen. 12 jaar geleden kwam ik in Friesland wonen en wilde ik graag de omgeving leren kennen. Dat doe je natuurlijk het beste op de fiets. Ik heb eerst zelf veel gefietst, maar uiteindelijk heb ik mij bij Rally aangesloten. Het sociale aspect vind ik het leukste aan fietsen bij een toerclub. Tijdens de tocht fiets je vaak naast iemand anders en zo leer je elkaar echt kennen. Onderweg stoppen we vaak even om ergens een lekkere kop koffie te drinken en naast fietsen doen we ook andere dingen samen.”

“We houden rekening met elkaar. Als iemand van de groep zich niet fit voelt, passen we onze snelheid aan of maken we een korter rondje. De sterksten fietsen voorop zodat de mensen met wat minder kracht in hun wiel kunnen rijden. Niemand die daarover klaagt, dat vinden we doodnormaal. Het is samen uit, samen thuis bij ons. De route laten we afhangen van de wind. We vinden het fijn om eerst tegen de wind in te fietsen zodat je, als je moe bent, de terugweg lekker wind mee hebt. Zo zien we elke keer ook weer een ander deel van Friesland.”

“De vrijheid van het fietsen vind ik het mooist van de sport. Op de fiets overheerst het eenvoudige gevoel van plezier. Het is echt puur genieten. Je maakt altijd bijzondere dingen mee. We vertrekken als de natuur ontwaakt en staan vaak oog in oog met wilde dieren. Eén van onze vrouwelijke fietsers is een keer aangevallen door een torenvalk, dat maak je anders nooit mee.”

“RTC Rally is een één van de oudste toerclubs in Friesland en er zijn ook leden die al tientallen jaren rijden. Het is altijd prachtig om met hen op pad te zijn. Ze kunnen van alles vertellen over de omgeving en de cultuur van Friesland. Dan stoppen we bijvoorbeeld bij een kerkje en leren we wat daar allemaal is gebeurd. Ze hebben ook veel ervaring op de fiets en weten precies waar we langs moeten als we eerst tegen de wind in willen rijden en dan met de wind mee. Op het moment zijn we als bestuur aan het kijken wie we willen zijn als club. We zouden het ontzettend leuk vinden om wat meer leden aan te trekken die ook graag mee zouden willen rijden met ons. Wielrenners, welk niveau ze ook hebben, zijn altijd welkom om zich bij ons aan te sluiten. Op onze site (www.rtcrally.nl) kun je contact met ons leggen, maar je mag je ook spontaan bij ons voegen. We verzamelen zaterdagochtend om 08.00 bij het Schuttersveld.”

“De routes laten we afhangen van de wind. Bij noordenwind fietsen we vaak richting de Zwarte Haan, bij wind uit het zuiden fietsen we langs de IJsselmeerdijk en gebruiken we die als windscherm. Het mooist vind ik de routes als de wind uit het oosten komt. Dan fietsen we vaak door de Weerribben, een prachtig natuurgebied. Dan fiets ik het liefst kriskras door de natuur, om maar zo lang mogelijk van alles te kunnen genieten.”

De favoriete route van Theo is hier te zien. Of scan de QR-code om de route te openen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19
Afbeelding
4 tips voor effectief time management binnen jouw bedrijf Algemeen 9 apr, 11:10
Afbeelding
Swingend Friso Sneek poule winnaar na 3-0 zege op Regioteam Djopzz Zwolle Sport 8 apr, 09:08