zaterdag 11 juli, 2020 16:27
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Foto ter illustratie

'Tikkertje' is bezig aan een hippe revival

  Sport

Fries kampioenschap tikkertje in dertien gemeenten

Achter elkaar aan rennen op het schoolplein, de ander zo snel mogelijk tikken: het aloude tikkertje is in een nieuwe moderne jas gegoten en wordt gecombineerd met het populaire free running. Basisschoolkinderen uit Fryslân maken er momenteel kennis mee want in vele sporthallen in de provincie worden deze maand voorrondes gehouden voor het Fries kampioenschap.

In maar liefst dertien Friese gemeenten – en nog meer sporthallen – worden voorrondes gehouden voor het Fries kampioenschap tikkertje. Sportorganisatie Sport Fryslân organiseert het evenement samen met de gemeenten. In totaal komen bij de voorrondes elfhonderd basisschoolkinderen in actie, uit de groepen 5 tot en met 8.

Georganiseerd door buurtsportcoaches
Tikkertje is nog altijd populair onder kinderen, wordt tegenwoordig ook wel Chase Tag genoemd. Het Fries Kampioenschap wordt gerealiseerd door buurtsportcoaches werkzaam voor de gemeenten Fryske Marren, Opsterland, Smallingerland, Noardeast-Fryslân, Achtkarpelen, Tytsjerkstradiel, Ooststellingwerf, Ameland, Leeuwarden, Heerenveen, Waadhoeke, Harlingen en Sudwest Fryslân.

De Grote Finale van dit evenement vindt op woensdag 18 december plaats in Drachten. Alle basisschoolleerlingen van deelnemende gemeenten in Friesland (groep 5 tot en met 8) mogen meedoen aan het evenement. Het FK Tikkertje vindt binnen plaats, in een grote sporthal met verschillende obstakels. Iedereen kan tegen elkaar uitkomen, één tegen één.

Binnen 25 seconden tikken
Er wordt gespeeld op tijd. Binnen 25 seconden moet je je tegenstander hebben getikt. In de hal staat een grote secondenteller: een schotklok die afloopt. Als iemand getikt wordt, is het resterend aantal seconden voor de tikker. De loper (de speler die ‘op de vlucht’ is) krijgt het andere deel van de 25 seconden op zijn of haar puntenlijst. De beste tikker(s) uit de gemeente krijgen een ticket voor de finale van het Fries Kampioenschap Tikkertje, die in de speciaal voor de gelegenheid omgebouwde iSpace Sports de Waring in Drachten wordt gehouden. Uit dertien Friese gemeenten strijden de winnaars daar om de titel ‘Fries Kampioen Tikkertje’.

Volwaardige sport
Het aloude tikkertje is aan een opleving bezig, voor volwassenen die het ook nog steeds geweldig vinden achter elkaar aan te rennen en zichzelf fysiek uit te dagen is er zelfs een officieus wereldkampioenschap. Chase Tag wordt voor volwassenen als sport in verschillende landen op de wereld gespeeld. Kijk voor dat overzicht op www.worldchasetag.nl. Het is een volwaardige sport waar free-runners het tegen elkaar opnemen in een bepaalt parcours vol obstakels. Het WK tikkertje is opgericht door de broers Christian en Damien Devaux. Het idee ontstond toen de vaders tikkertje met hun kinderen speelden. Ze timeden elkaar en degene die de minste tijd had was de winnaar. Uiteindelijk heeft dit geleid naar een heel wereld kampioenschap met obstakels en duizenden mensen die willen deelnemen.

Meer berichten