Sociaal Domein Fryslân wil met het plan voorkomen dat mensen dakloos worden en een plek bieden voor iedereen. Zodat niemand meer onder een brug hoeft te slapen.
Sociaal Domein Fryslân wil met het plan voorkomen dat mensen dakloos worden en een plek bieden voor iedereen. Zodat niemand meer onder een brug hoeft te slapen. Foto: Johan Vogelzang

Fries plan voor aanpak dakloosheid

Samenleving

LEEUWARDEN - Sociaal Domein Fryslân (SDF) heeft in samenwerking met de aanbieders voor maatschappelijke opvang en een afvaardiging van Friese gemeenten het uitvoeringsplan Brede Aanpak Dakloosheid opgesteld.

Het plan heet: ‘Iedereen gewoon een thuis: uitvoeringsplan Brede Aanpak Dakloosheid’. Daarin staat onder andere dat de beste manier om dakloosheid tegen te gaan, is door te voorkomen dat mensen hun woning kwijtraken. Lukt dat niet dan is het zaak zo snel mogelijk weer een nieuw thuis te kunnen vinden.

‘Iedereen een eigen plek, ook als het tegen zit’

Dat is de ambitie van het Plan Brede Aanpak Dakloosheid, waarvan het uitvoeringsplan nu is vastgesteld: Iedereen een eigen plek, ook als het tegenzit. Dat kan een reguliere woning zijn maar ook een Tiny House of een andere onconventionele woonvorm.

Ook wordt souplesse gevraagd van ‘instituties’

Het behouden van een woning vraagt ook dat op tijd een passend aanbod van zorg- en ondersteuning beschikbaar is. Ook noodzakelijk is institutionele souplesse. Medewerkers van wijk- en gebiedsteams, woningcorporaties en zorgaanbieders zullen zich moeten inspannen om zo creatief mogelijk, binnen de kaders van de wet en regelgeving, voorzieningen in te zetten. Dit zijn de uitgangspunten in het Plan brede Aanpak Dakloosheid.

Het uitvoeringsplan is de uitwerking en omschrijving van het in oktober 2020 verschenen Plan Brede Aanpak Dakloosheid. Het plan bevat een aantal concrete projecten met onderlinge samenhang vanuit de visie: ‘iedereen gewoon een (t)huis’.

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00