"Yoga is geen wedstrijdje lenig doen", aldus Wieger van Brug Foto: eigen foto

‘Mannen kunnen net zo goed aan yoga doen’

Samenleving

Op 19 november was het internationale mannendag. Een dag waarop maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, gelijkheid en seksediscriminatie centraal staan. Voor ons aanleiding om een man met een ‘typisch vrouwenberoep’ eens te vragen naar zijn werk en de eventuele vooroordelen waar hij tegen aanloopt. Wieger van Brug (55) is yoga-instructeur en eigenaar van Yoga-Flows in Sneek.

“Het idee dat alleen vrouwen aan yoga doen, zit tussen de oren.” Van Brug rekent gelijk af met de stereotype yogi die we vaak op social media zien verschijnen. De afgetrainde, dunne en lenige vrouwen in de meest hippe kleding die op prachtig gestylde foto’s verschillende yoga kunstjes laten zien. “Daar gaat het bij yoga helemaal niet om. Iedereen kan yoga beoefenen. Van jong tot oud, van man tot vrouw.”

Randje van de dood

Hij kan er over mee praten. Want Van Brug had een compleet ander leven voor hij yoga-docent werd. “Het keerpunt daarin was mijn scheiding. Ik ging anders denken over dingen: dat gebeurt vaker op het dieptepunt van je leven. Ik stond altijd al open voor yoga en meditatie, maar deed er niks mee.” Wel leeft hij al bewuster, door een traumatisch auto-ongeluk op jonge leeftijd. Hij balanceerde destijds op het randje van de dood. Hij overleeft uiteindelijk zonder lichamelijk letsel eraan over te houden, maar mét het besef dat het leven eindig is. “Je wordt een ander persoon. Ik was Europees Kampioen windsurfen, maar tegelijkertijd ook een jonge jongen die de dood in de ogen had gezien.” Toch duurt het lang voor hij zijn langgekoesterde droom najaagt. “Ik heb al mijn hele leven een fascinatie voor India gehad, ik wilde er altijd al naar toe, maar deed dat om een of andere reden niet.”

Niks te verliezen

Misschien dat zijn onderbewustzijn altijd geweten heeft dat daar de sleutel tot geluk voor hem ligt. En gaat hij pas, wanneer hij het, het meest nodig heeft. De economische crisis geeft hem het laatste setje. ‘Mijn kunstgalerie was niet langer rendabel en moest ik sluiten.” En ondanks dat zijn beste vriend zijn twijfels uit bij zijn plan, verkoopt hij al zijn bezittingen, zegt hij zijn huur op en regelt hij dat hij bij terugkomst bij vrienden kan logeren. “Ik was vijftig, had niks meer te verliezen en ging met een minimum budget volkomen blanco drie maanden op reis naar India en Nepal. Hij komt er op allerlei plekken met yoga in aanraking. “Ik was enthousiast, maar heb ook menigmaal een kater gehad. In India zijn ze heel rigide: zo moet het, terwijl in Nederland meer ruimte is voor eigen interpretatie.” Hij ondergaat een tiendaagse vipassanaretraite. “Het was de kickstart voor de rest van mijn leven, al zag ik dat toen nog niet. We moesten dagelijks tien uur mediteren, 100 uur in totaal, aten weinig en leefden heel Spartaans. Een heel bijzondere ervaring.”

Weer in Nederland is het een vriend die hem adviseert verder te gaan met yoga. Zelf overweegt hij verder te gaan als kunstadviseur, maar net na de crisis is de tijd er nog niet rijp voor. Dus oriënteert hij zich op yoga-opleidingen. “Als leek wist ik niet waar te beginnen. Ik maakte afspraken met leraren, van allerlei stromingen om een goed beeld te krijgen wat bij me zou passen. Toen bleek dat Johan Noorloos een teachertraining in Leeuwarden zou geven, viel voor mij pas de puzzel in elkaar.”

Wedstrijdje lenig zijn

Van Brug specialiseert zich in Vinyasa. Dynamische yoga waarbij je in een flow werkt. “Na al die jaren vind ik het nog steeds een heel mooie yogavorm. Maar ik pluk ook elementen uit Hatha, met name functional yoga, verweef ik in mijn lessen. Net hoe het past.’ Juist omdat het zo’n energieke yoga is, waakt hij ervoor om er sport van te maken. “Het gaat niet om een wedstrijdje lenig zijn, lekker afzien of presteren. Het gaat om bewustwording, om contact te maken met jouw lichaam. Het gaat om jou; jouw keuzes, jouw lichaam en jouw grenzen.” Of je je tenen aan kunt raken is niet belangrijk, legt hij uit. Het gaat om de weg er naar toe: dat is het leerproces.

Slapen

En dat je nooit uitgeleerd bent, blijkt wel als hij vertelt dat hij ook geïnteresseerd is een wat rustigere yogavorm zoals Yoga Nidra. Dat is een oude yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. “Deze yogavorm, waarbij je alleen maar op je rug ligt, brengt je in de aller diepste staat van ontspanning. En daar rust je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk van uit. Het zou heel erg voor de hand liggend om te doen, want ik ben een slechte slaper. Maar ik heb het nog niet opgepakt. De tijd is er nog niet rijp voor.”

Nuchtere Fries

En zo blijken ook de meest evenwichtige yogadocenten heel menselijk. Wat je ook terugziet in de manier waarop hij lesgeeft. Vooral bij de mannen let hij daarop. “Ik heb een speciale mannenles met een groep zeer loyale deelnemers. We hebben ook gemixte groepen hoor, maar een aparte mannengroep maakt het toch wat laagdrempeliger voor de nuchtere Fries die aan yoga wil doen.”

Veel mannen schrikken toch in eerste instantie als ze door de fysiotherapeut worden doorverwezen. Het stigma dat ze soepel moeten zijn en dat in het bijzijn van allemaal dames moeten tonen, beangstigt ze vaak. “Nergens voor nodig”, aldus de Sneeker. “Natuurlijk is het even wennen. Maar de mannen die bij mij yoga doen zijn zelfs vrienden geworden die na de les nog gezellig nakletsen.” En de eventuele vooroordelen die ze hebben? “Dat valt wel mee, daar praten we eigenlijk niet over. Het enige wat ik doe is dat ik mijn taalgebruik iets aanpas, ik maak het wat concreter. Maar verder is er weinig verschil. Het mooie is dat de mannen ook snel merken dat ze er baat bij hebben. Dat ze sterker en flexibeler worden en het helpt met hun rugproblemen.”

Zelfacceptatie

Zelf heeft hij dus weinig te maken met vooroordelen. “Het is geen typisch vrouwen beroep. Misschien dat er in het westen meer mannen yoga geven, maar hier lijkt het net zo normaal hoor. Ik weet niet wat ze ervan denken dat een man ze lesgeeft, maar heb er nooit commentaar op gehad. Tegelijkertijd zijn er voldoende alternatieven, dus als ze het raar zouden vinden zouden ze wel naar een andere yogaschool gaan.”

Hetzelfde geldt voor het beeld dat je lenig moet zijn en dat yoga zweverig is. “Misschien dat vrouwen het leuker vinden om te doen, maar echt iedereen heeft er baat bij. Goed, vrouwen zijn iets leniger in de heupen en in de meeste gevallen zitten bij mannen de schouders iets vaster door de andere bouw. Maar zoals gezegd is het een misverstand dat je lenig moet zijn. Of je nou de grond raakt of vijf centimeter voorover buigt: het effect is hetzelfde: namelijk je lichaam gezonder en soepeler maken. Het mooie is dat yoga niet alleen je lichaam flexibeler maakt, maar ook je geest. Het mooiste van yoga geven is dat ik die verandering zie, dat ik mijn leerlingen zie groeien in zelfacceptatie. Als ze denken: fuck it, wat anderen doen! Dit is wie ik ben! En ze daar vrede in vinden, dan ben ik een blij mens.”

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 9 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00