zondag 27 september, 2020 05:13
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Alphons en een deel van het team genieten op het terras
Alphons en een deel van het team genieten op het terras

Winnend Café de Kroon: “Er hangt hier een gemoedelijke sfeer”

  Recreatie & Ontspanning

SNEEK - Aan het begin van de zomer vroeg het team van RondOm Sneek zich af wat nu eigenlijk het leukste terras in de buurt is. Honderden Snekers stuurden hun suggesties en stemden op restaurants op de long- en shortlist. Uiteindelijk kwam Café de Kroon als winnaar uit de bus. Wij zochten uitbater Alphons Hartman op, natuurlijk op zijn eigen terras.

Café de Kroon uitgeroepen tot RondOm’s leukste terras van Sneek

In 1999 begon Alphons Hartman met De Kroon en langzaam is het gezellige café uitgegroeid tot een stamkroeg voor vele Snekers. Ook veel sportteams hebben de kroeg inmiddels gevonden en zo zijn er regelmatig ook rugbyers, voetballers, tennissers, wielrenners, en volleyballers te vinden op de krukken aan de bar: “We hebben een redelijk aantal vaste gasten,” geeft Alphons toe, “Ze voelen zich hier welkom en er heerst altijd een gemoedelijke sfeer. Er is nooit trammelant en ik denk dat iedereen zich hier gerespecteerd voelt.”

Café de Kroon staat in het midden van de samenleving en dat dragen ze zich uit. Zo organiseert en ondersteunt Alphons ook regelmatig evenementen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de toffe combinatie evenementen die Café de Kroon af en toe organiseert. Door corona zijn er dit jaar minder dingen te beleven, maar men kan dit jaar wel weer meedoen met suppen en sûpe: “Suppen is natuurlijk heel goed te doen met de nieuwe corona-maatregelen. Het is een heel simpel concept, eerst suppen, dan een biertje drinken.”

Corona

Net als andere horecabedrijven heeft ook Café de Kroon het moeilijk gehad met de coronacrisis. Van de ene op de andere dag, ook nog aan het begin van het hoogseizoen, moesten alles sluiten. Dat zoiets kon gebeuren, had Alphons nooit gedacht: “Het vraagt wat van je als ondernemer. Uiteindelijk moeten we niet terugkijken, maar naar de toekomst. Je moet gewoon door, je moet dingen anders doen, maar je moet niet stilstaan.”

21 jaar geleden opende Alphons op 22-jarige leeftijd Café de Kroon. Als jong broekie maakte hij diverse ups en downs mee, maar hij bleef altijd positief, ook nu de corona-crisis zand in het eten gooide van het zomerseizoen 2020. Gelukkig mochten de horeca in juni weer open en dacht gemeente Sudwest Fryslan met hem mee. Hij kreeg toestemming om zijn terras een uit te breiden, waardoor iedereen op het terras afstand van elkaar kunnen houden. “Dat wilden we natuurlijk altijd al, maar om een of andere reden is dat nooit gebeurd. Nu hebben we ook tafels en stoelen aan het water, op een prachtige locatie.” Binnen laat Alphons voor nu nog geen gasten zitten, aangezien het daar bijna onmogelijk is om genoeg afstand van elkaar te houden. Hij merkt wel dat het nu drukker is dan vorige seizoenen: “Er zijn veel mensen op pad in eigen buurt en je ziet nu ook steeds meer mensen uit het zuiden van het land. Het is zeker gezellig op het terras.” Dat is maar goed ook, want financieel gezien was de coronacrisis natuurlijk een grote klap. “Als het nu niet zo druk was, dan had ik wel veel inkomsten gemist. Het rustige winterseizoen duurt dan lang, zeker voor kleinere ondernemers.”

Hoe dan ook, Alphons en zijn team blijven positief. Ze zetten er alles op alles op om dit seizoen mooi af te ronden. Wanneer ze op de foto gaan, spat het enthousiasme van het team, dat erg verschilt in leeftijd, er van af. Een goede representatie van het volk dat binnenkomt, vrolijk en gemoedelijk. Ze nodigen u van harte uit om ook een keer de sfeer (en een biertje) te komen proeven.

Café de Kroon
Jousterkade 10
8601 BN Sneek

Meer berichten