maandag 3 augustus, 2020 23:03
Logo rondomvandaag.nl/Sneek

In een bootje de wateren van de Alde Feanen verkennen

  Recreatie & Ontspanning

De Alde Feanen, een prachtig stukje natuur in het hart van Friesland. Velen vinden hun rust hier. In fluisterbootjes tuffen ze door de stille rivieren en over de uitgestrekte meren. Op de fiets doorkruisen ze de verscheidenheid van het Friese landschap en te voet luisteren ze en staan ze stil bij de roep van de natuur. Naast die rust bruist het ook in dit gebied. Verschillende gezellige restaurants bedienen hun gasten met heerlijke gerechten, boot- en fietsverhuurders laten toeristen kennis maken met de Friese wateren en musea vertellen over onze veelzijdige cultuur. 

Nu corona onze vakantieplannen in de war heeft geschopt moeten we als Friezen op zoek naar mooie plekjes in de buurt. De Alde Feanen is één van die hemelse plekken waar je helemaal tot rust kan komen. Aankomende kranten zullen er diverse pagina’s in deze krant gepubliceerd worden over dit gebied.

EARNEWALD - Genieten van de diverse natuur in de Alde Feanen kun je het beste doen in een bootje. Althans als je Valentine Ullens en Arie Hoogenboom mag geloven wel. De scheepvaart zit in hun bloed en ze varen geregeld uit in een fluisterbootje om te genieten van de prachtige omgeving. Daarnaast laten ze toeristen kennis maken met de Alde Feanen door verschillende soorten bootjes te verhuren en hen te verschaffen van mooie routes. Hierboven kunt u alvast eentje vinden. 

“De Alde Feanen is een uniek natuurgebied,” vertelt Valentine over de omgeving waar ze al weer enige tijd woont en werkt, “de rust die je hier vindt, vind je nergens anders. De dieren, de kikkers, de vogeltjes, zodra je de Alde Feanen ingaat kom je in hun leefgebied en dat merk je aan alles.” Valentine, Arie en de andere medewerkers van Hoogenboom verhuur stappen geregeld zelf in het bootje, vooral in de avonduren is het gebied schitterend. Arie: “De luchten die zich dan aftekenen boven het water zijn zo indrukwekkend en de natuur die weer echt tot leven komt en zich laat zien, wauw.”

Volgens Arie en Valentine zijn er veel verschillende manieren om de Alde Feanen te ontdekken en moet je kijken wat bij je past: “Als je een actief persoon bent en echt oog in oog wilt staan met de natuur hier, dan is de kano het perfecte vervoersmiddel,” legt Arie uit. In de omgeving zijn een aantal overzetplaatsen waar je alleen met een kano langs komt. Als je hierover heen gaat, kom je uit in verlaten slootjes die door de mens helemaal met rust gelaten worden. Een fluisterbootje zal daar nooit komen, maar dat betekent niet dat je in een motorbootje (overigens vaak elektrisch bij Hoogenboom) niet kan genieten van de rust in het gebied. “In de Alde Feanen mag niet hard gevaren worden, dus is het eigenlijk altijd wel rustig. Je hoeft niet heel vroeg op te staan of pas laat te komen om de ‘echte’ ervaring te hebben. Dat is het mooist aan deze omgeving.”

Toch hebben Arie en Valentine allebei wel een favoriet moment om toch even het bootje te pakken. Valentine: “In de avond, als iedereen naar huis is, de boten zijn ingeleverd en het water helemaal stil valt, dan ervaar ik zo’n intense rust. Dan geniet ik echt.” Arie verkiest de ochtend: “In de ochtend is het gebied nog bedekt met flarden mist. Het heeft iets mysterieus en dan langzaam trekt het op en lijkt het net alsof je in een sprookjesland bent terecht gekomen. Elke dag is het weer een eer om hier te werken.”

Wil jij ook de Alde Feanen per boot ontdekken? Bij Hoogenboom verhuren ze verschillende boten, van kano’s tot luxe sloepen die je mee kan nemen op vakantie. Benieuwd naar hun aanbod? Ga naar www.hoogenboom.eu voor meer informatie. Hoogenboom is bereikbaar vanaf het vaste land van Earnewald. Geregeld delen Arie en Valentine vaarroutes met hun klanten. Hierboven kunt u eentje vinden. 

Meer berichten