Het eerste deel van de bovenbouw van de nieuwe ophaalbrug bij Baard is zojuist geplaatst.
Het eerste deel van de bovenbouw van de nieuwe ophaalbrug bij Baard is zojuist geplaatst. Foto: Johan Vogelzang

Authentieke ophaalbrug bij dorp Baard krijgt zijn vorm

Politiek

BAARD - Het idylische dorpje Baard uit de karakteristieke Greidhoeke dat inmiddels tot de gemeente Leeuwarden behoort, heeft vanochtend het eerste deel van de bovenbouw van de nieuwe ophaalbrug geplaatst zien worden. Het dorp van plusminus tweehonderd inwoners langs de Boalserter Feart kreeg bezoek van gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder die graag bij de plaatsing van het bovendeel aanwezig wilde zijn.

“Ik ga niet naar alle bruggen in de provincie, maar deze is bijzonder omdat het ten eerste samen met de inwoners is bedacht en ten tweede omdat het zo’n mooi historisch ontwerp heeft gekregen”, zegt de gedeputeerde van de provincie Fryslân. De ophaalbrug wordt van staal en krijgt het karakteristieke uiterlijk van de oude houten ophaalbrug uit 1930 terug.

De brug wordt te zijner tijd centraal bediend vanuit het Swettehûs

De nieuwe historisch ogende brug wordt zo modern dat het binnen een bepaalde tijd centraal kan worden bediend vanuit het Swettehûs in Leeuwarden. Het is nog niet zeker wanneer dat gaat gebeuren, dat hangt nog even af van de afspraken met de huidige ‘brêgewipper’ van Baard en de nieuwe uitbaters die er vanaf mei in komen. Mevrouw Fokkens-Kelder weet nog niet de uitkomst van de onderhandelingen. “Daar speelt nog een juridische procedure, dus daar kan ik nog niks over zeggen.” Zodra de brug vanuit het Swettehûs in Leeuwarden wordt bediend, zal daar ruchtbaarheid aan worden gegeven.

Friesland echt gastvrij maken: zonder tolgeld en wachtttijd bij bruggen

Het is namelijk van toeristisch belang dat de brug centraal bestuurd wordt, zegt ze. “We willen namelijk dat watertoeristen in Friesland geen tol meer hoeven te betalen bij de bruggen en we willen dat de bruggen altijd te bedienen zullen zijn en dat toeristen niet hoeven te wachten omdat de brugwachter even pauze heeft. Wij willen een gastvrije provincie zijn en daar hoort geen tolgeld en ook geen wachttijd bij.”


De Boalserter Feart en de ‘postzegel’ waarop het werk aan de brug moet worden gedaan, stapje voor stapje. - Foto Johan Vogelzang

Voor boten in mei open, voor (vracht)auto’s en tractoren ergens in juni

Volgende maand, halverwege mei, zal het ‘scheepvaartverkeer’ van de Boalserter Feart onder de brug door kunnen zegt projectleider Jeroen Koeleman van de provincie Fryslân. Ergens in juni zal het autoverkeer weer over de brug kunnen. Na vele maanden van omrijden kan dan het autoverkeer weer over de brug. Voor wandelaars en fietsers is er nog altijd een noodbrug geweest. Die noodbrug moet er straks nog wel een weekje uit. “Een beetje overlast hou je toch altijd”, zegt de gedeputeerde.

Het werk kost nu eenmaal veel tijd. “Het is maar een klein gebied waarin we kunnen werken, het is puzzelen op een postzegel”, zegt projectleider Jeroen Koeleman. Bij grotere werkoppervlaktes kunnen verschillende werkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd, maar hier moet eerst het ene klaar zijn voordat het andere kan worden gedaan. Oftewel stapje voor stapje, chronologisch werken en is er dus geen tijdwinst te boeken.

Dekema Brêge verwijst naar adellijke familie Dekema


De naam Dekema Brêge verwijst naar de Dekemawei en uiteraard ook naar de adellijke familie Dekema. - Foto Johan Vogelzang

Het is dus nog even wachten totdat de brug bij het karakteristieke dorpje met sfeervol aanpalend café-restaurant weer volledig in actie is. Dat het mooi wordt is zeker. Ook de naam is mooi, want de naam Dekema Brêge verwijst naar de grote adellijke familie Dekema van wie er ook eentje in Baard heeft gewoond. Ook de Dekemawei verwijst er naar.

De nieuwe ophaalbrug van Baard doet denken aan die van Dekema State in Jelsum, al is die van Jelsum nog echt authentiek en van hout. Een houten constructie in Baard kan echt niet met het zware tractorverkeer, vrachtwagenverkeer en autoverkeer van tegenwoordig. Zo’n stalen ophaalburg in authentieke vorm is dan een prachtige oplossing, mede met dank aan de inbreng van de bewoners van Baard.


Het wegverkeer zal nog enige maanden overlast ondervinden van de aanleg van de nieuwe ophaalbrug. ‘Ergens’ in juni zal het wegverkeer er weer overheen kunnen. Het scheepvaartverkeer waarschijnlijk vanaf medio mei. - Foto Johan Vogelzang

Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00