De Friese gaswinningsvelden van Vermilion Energy.
De Friese gaswinningsvelden van Vermilion Energy. Foto: screenshot website Vermilion Energy

Is gaswinning in Friesland niet te makkelijk ‘weggegeven’?

Politiek

LEEUWARDEN - GrienLinks, het Friese GroenLinks, wil van het provinciebestuur weten of het niet te makkelijk toestemming heeft gegeven aan gaswinningsbedrijven om de gasvelden in Friesland te exploiteren.

Statenlid Jochem Knol stelt daarom vragen aan het Friese college van gedeputeerde Staten over het convenant dat de minister op 15 december 2020 heeft getekend met de gaswinbedrijven. In dit convenant belooft het Rijk zich in te spannen voor draagvlak voor gaswinning in kleine velden in ruil voor het afzien van de investeringsaftrek door de gaswinbedrijven. Voordat de procedures voor gasboringen zijn gestart en de risico’s daarvan zorgvuldig zijn afgewogen belooft het Rijk dus al dat meegewerkt gaat worden.

Vooringenomenheid?

“Waar zijn de procedures dan nog voor nodig?”, vraagt Jochem Knol, Statenlid van GrienLinks zich af. “Is hierdoor geen sprake van vooringenomenheid, of op zijn minst de schijn ervan? Omdat de gaswinbedrijven beloven geen beroep op de Nieuwe Regeling Investeringsaftrek scheelt het Rijk dat een hoop geld. De individuele burger heeft het nakijken.”

“Het is misschien wat stevig uitgedrukt maar het lijkt erop dat het Rijks de Fryske belangen van de inwoners verkwanselt voor een paar zilverlingen. Geld prevaleert voor de belangen van de bewoners.”

Provincie en gemeenten geïnformeerd?

GrienLinks wil onder meer weten of de besturen van de provincie en/of gemeenten op de hoogte zijn van het convenant en welke bedragen er mee gemoeid zijn. De provincie en diverse gemeenten hebben het Rijk al uitdrukkelijk laten weten niet voor gaswinning uit kleine velden in onze provincie te zijn. 

Ook de gaswinning in de Waddenzee lijkt te vallen onder deze regeling. Ook hierover hebben de provincies zich al uitdrukkelijk uitgelaten. De vraag is hoe het Rijk omgaat met deze standpunten nu ze het convenant heeft getekend.

Kijk voor meer informatie over het onderwerp ook op deze link: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/12/17/convenant-investeringsaftrek-gaswinning-kleine-velden-op-land

Ziehier de vragen:

1) Zijn de provincies en/of de gemeenten op de hoogte van dit convenant en zo ja zijn de provincie en/of de gemeente betrokken geweest bij het opstellen daarvan?

2) Weet u of er bij het opstellen van het document ook andere partijen betrokken zijn geweest en zo ja welke? Bent u bereid hierbij de minister informatie op te vragen?

3) Zijn er door de minister van EZK financiële toezeggingen gedaan aan de provincie en/of gemeenten in het kader van het verkrijgen van ‘draagvlak’ bij de vergunningverlening voor mijnbouwactiviteiten op het land?

4) Heeft u inzicht in het bedrag dat de gezamenlijke Winningvergunningshouders op land niet aanvragen door geen gebruik te maken van de Nieuwe Regeling Investeringsaftrek en zo niet bent u bereid dit bij de minister van EZK duidelijk te krijgen. Hierbij zijn wij benieuwd naar de geschatte jaarlijkse bedragen voor de komende drie jaar en eventuele vervolgperiode van het convenant?

5) Is het naar uw mening mogelijk dat draagvlak wordt toegezegd, voordat de vergunningsaanvragen zijn ingediend en beoordeeld?

6) Kan naar uw mening de Rijksoverheid een vergunningsaanvraag beoordelen als op voorhand in een convenant wordt afgesproken dat er draagvlak zal worden gecreëerd?

7) Deelt u de mening van GrienLinks dat er hier sprake lijkt van vooringenomenheid van de Rijksoverheid bij betreffende vergunningverlening? Er ligt immers voordat er sprake is van vergunningverlening een verplichting van de Rijksoverheid.

8) Deelt u de mening van GrienLinks dat door het convenant tenminste de indruk wordt gewekt dat op voorhand de belangen van bewoners onderschikt wordt gemaakt en daarmee juist geweld wordt aangedaan aan draagvlak?

9) Bent u bereid een brief te schrijven aan de minister van EZK waarin u vraagt om een nadere toelichting op het afgesloten convenant en de gevolgen hiervan voor de inspraakprocedures, de noodzakelijk onafhankelijkheid van de Rijksoverheid en de gewekte verwachting aan de winningvergunningshouders?

Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 10:19
Afbeelding
4 tips voor effectief time management binnen jouw bedrijf Algemeen 9 apr, 11:10