Afbeelding
Foto: Vestigen in Friesland.nl

Provincie is benieuwd wat inwoners vinden van regels in Omgevingsverordening

Politiek

LEEUWARDEN - Provincie Fryslân is benieuwd naar wat inwoners vinden over de regels met betrekking tot uitbreiding van bedrijven in het landelijk gebied, de regels met betrekking tot huisvesting van seizoenswerkers en het weidevogelbeheer. Dat zijn enkele van de regels die in de provinciale Omgevingsverordening staan die dinsdag door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. 

In een Omgevingsverordening staan regels voor de fysieke leefomgeving. Friese gemeenten verwerken de regels in hun eigen Omgevingsplannen. “We zijn benieuwd naar de reacties van burgers en organisaties”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. Het ontwerp van de Omgevingsverordening ligt van 1 maart tot 12 april 2021 ter inzage. 

De Omgevingsverordening vervangt verschillende verordeningen: de Wegen- en Vaarwegenverordening, Milieuverordening, de Verordening Wet Natuurbescherming, de Waterverordening en de huidige Verordening Romte. Over het ontwerp is overleg geweest met het Wetterskip en de Friese gemeenten.

Wat is er nieuw in de Omgevingsverordening?

De meeste regels uit de huidige verordeningen blijven gelden. De nieuwe Omgevingswet en de Omgevingsvisie hebben op sommige punten geleid tot aanpassingen. Een voorbeeld van een verandering is uitbreiding van bedrijven in het landelijk gebied.

Regels over uitbreiden bedrijven in landelijke gebied

In de Verordening Romte mocht een niet-agrarisch bedrijf in landelijk gebied maximaal vijftig procent uitbreiden, dit blijft de basis. Een uitbreiding van meer dan vijftig procent is mogelijk als de ontwikkeling een bijdrage levert aan andere opgaven en ambities. Denk daarbij aan herstel biodiversiteit, energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, werkgelegenheid of landschapsversterking.

Huisvesting van seizoenswerkers en weidevogelbescherming

Met betrekking tot de huisvesting seizoenwerkers maakt de Ontwerp Omgevingsverordening het mogelijk dat gedateerde vakantiewoningen geschikt worden gemaakt voor bewoning door arbeidsmigranten. De verordening gaat ook over regels met betrekking tot Weidevogelbescherming.

Er is een Weidevogelkansenkaart met Weidevogelkans-gebieden (Nota Weidevogels 2014-2020). In de periode van 1 februari tot en met 31 juli moeten agrariërs in deze gebieden voorafgaand aan werkzaamheden op het land een inventarisatie laten uitvoeren naar de aanwezigheid van nesten van weidevogels. Deze “registratie” moet bij werkzaamheden kunnen worden getoond aan bevoegd gezag.

Reacties worden verwerkt en daarna volgt besluitvorming

Vanaf 13 april 2021 verwerken we de reacties en passen we de Omgevingsverordening op onderdelen aan. Daarna volgt besluitvorming door Gedeputeerde en Provinciale Staten.                                        

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00