Gerrie Dantuma verlangt weer naar een optreden.
Gerrie Dantuma verlangt weer naar een optreden.

Gerrie werd op slag een ‘bekende Fries’

Persoonlijke verhalen

FRIESLAND - Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat de Friese Gerrie Dantuma uit Dokkum de sterren van de hemel zong in de finale van het televisieprogramma The Voice of Holland. Met een prachtige derde plek, veranderde de nuchtere Friezin daarmee op slag in een ‘bekende Fries.’ Vooral kort na het programma, werd ze veel gegroet op straat en mocht ze veel handtekeningen uitdelen. Een prachtige periode in het leven van Gerrie. Intussen is na al die jaren de rust wat wedergekeerd en is er letterlijk en figuurlijk een nieuw ‘leven’ ontstaan na The Voice’.

Gerrie is begin dit jaar namelijk moeder geworden van een prachtige lieve zoon: Jarne. Samen met vriend Sipke, wonen zij gezellig met zijn drietjes in Heerenveen. En ondanks genoeg geluk in het leven van Gerrie en Sipke, mist Gerrie het optreden stiekem toch wel heel erg: “Ik kan niet wachten om weer te zingen.”

Gerrie is nog steeds fan van ‘The Voice’ 

Nog altijd is The Voice te bewonderen op televisie. En Gerrie kijkt nog steeds: “Dan denk ik direct weer terug aan die tijd. Het is al acht jaar geleden, maar het voelt als de dag van gister dat ik daar stond. Je weet hoe de artiesten zich voelen. Die spanning, voorbereiding en dan de ontlading. Dat vergeet je nooit meer.”

Er zijn zelfs nu nog wel eens mensen die mij herkennen van The Voice. Daar verbaas ik mij soms wel eens over

Tegenwoordig zijn de shows wel iets anders georganiseerd, vanwege de corona maatregelen. “Gelukkig was er in die tijd nog wel publiek bij. Het programma leefde toen ook wat meer, voor mijn gevoel. Het was een hele bijzondere ervaring, ook om te ervaren van: hoe ga je met bepaalde druk om en dat je ineens wordt herkend. Er zijn zelfs nu nog wel eens mensen die mij herkennen van The Voice. Daar verbaas ik mij soms wel eens over, maar dat is natuurlijk hartstikke leuk.”

Het leven na The Voice

Gerrie geeft na The Voice nog regelmatig optredens. Zowel voor een groot publiek, als voor kleiner publiek op straat. Bijvoorbeeld in haar geboorteplaats Dokkum: “Alle vormen van optredens vind ik leuk. Wanneer het wat kleinschaliger is, sta je ook heel dichtbij de mensen. Dat blijft toch ook heel mooi om te doen.” Daarnaast bracht de zangeres in 2016 zelfs nog een EP uit, genaamd: ‘Tone’. 

Het gemis van een optreden

Het laatste jaar heeft Gerrie het vooral druk met gehad met andere belangrijke zaken in het leven en stond het artiestenleven even stil. “Corona heeft alles even op stop gezet. Gelukkig heb ik naast het artiestenleven nog een andere baan bij de Friese Poort, daardoor ben ik niet compleet afhankelijk van de muziek. Ik leef ook echt mee met de artiesten die vanwege deze tijd niet konden optreden.” 

Ondanks genoeg drukte met werk, de bevalling en andere zaken, merkt Gerrie toch dat ze het zingen wel heel erg mist. “Het is gewoon je passie. Eerst denk je daar niet aan, omdat je zo in de weer bent met andere dingen. Maar toch blijf je in je hart een artiest. Daarom ben ik alvast aan het nadenken over dingen die ik na corona zou kunnen doen.”

Toekomstplannen

Gerrie heeft in augustus (onder voorbehoud) onder andere in het centrum van Dokkum een kleinschalig optreden gepland. “Daarnaast hebben we het nog over een tribute tour, samen met een band. Dan willen we langs theaters gaan. Dat lijkt me echt gaaf. Een Whitney Houston tribute is dan de bedoeling. We bekijken in september wat de mogelijkheden zijn en of we dat definitief kunnen en gaan doen.”

Gerrie Dantuma haar leven veranderde op slag door The Voice of Holland.
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00